Különvélemény

Te azt hitted, hogy Magyarország egy szuverén állam?

2017. április 11. - Túlélő ...

Provokatív a cím, vagy nem is annyira? A szuverenitás kérdésével ugyanis már szerzett magas népszerűséget magyar párt, sőt kormányra is jutott a segítségével. Azzal együtt a kérdés ma már igenis valós, de nem azért, amiért az előbb említett párt a közbeszédbe emelte. Realitását az adja, hogy hazánk évről-évre, sőt hónapról-hónapra kerül egyre jobban egy közeli nagyhatalom befolyása alá. Lehet erre legyinteni, lehet relativizálni, mismásolni, agyonhallgatni, de attól ez még így marad. És nagyon nem jól van így. Röhejes a helyzet: éppen az a politikai erő tett bennünket egy másik állam felségterületévé, amelyik korábban (és ma is) a függetlenség őrének képében tetszelgett. Most a párt vezére az említett nagyhatalom kezében van (ennek okait nem tudjuk, csak sejtjük), és a párt  egyéb vezetői az idegenek fizetési listáján szerepelnek.

A szuverenitás mégis fontos dolog. Nem csökkenti ha nagy, nemzetközi szervezetekben vagyunk aktív tagok, nem csökkenti, ha egyetértünk más országokkal, nem csökkenti, ha elfogadunk bizonyos nemzetközi normákat, nem csökkenti, ha betartunk bizonyos közös szabályokat és nem csökkenti, ha működni hagyunk külföldi egyetemeket, intézményeket. Ellenben erősen redukálja, ha egy adott államnak rendeljük alá érdekeinket, ha kiszolgáltatjuk bizonyos gazdasági szektorainkat, ha engedjük, hogy ez a másik ország irányítsa belső folyamatainkat, és ha vezetőnket kezében tudja tartani az említett idegen hatalom.

Pedig mi magyarok igazán megharcoltunk azért, hogy szuverének legyünk: feldúlt bennünket a tatár, aztán 150 évig a török, majd közel 400 évig Ausztria, utána egy ideig Németország, végül 45 évig az Orosz Birodalom. Közben volt vagy 4 szabadságharcunk, több forradalmunk és számtalan felkelésünk. De végül a sok viszontagság után mely során "megbűnhődtük a múltat és jövendőt" elértük a parlamentarizmus és képviseleti demokrácia biztonságos "kikötőjét". Aztán el is rontottuk a sok-sok küzdelem eredményét. 

Visszatérve tehát az eredeti alapkérdéshez: "Te azt hitted, hogy Magyarország ma egy szuverén állam?" sajnos nem tudunk egyértelmű és megnyugtató választ adni. A legfőbb vezetők nyugat felé mutogatnak (szuverenitásunkat féltve), az ellenzékiek meg a keletről jövő (egyébként nagyon is reális) veszélyre hívják fel a figyelmet. És miközben egy egész sereg dologról semmit nem tudunk - például Paksról, a nagy keleti "testvérrel" kötött egyéb megállapodásokról és az itt működő furcsa honlapokról, hacker csoportokról - foghatjuk a fejünket tanácstalanul, hogy igazából most kik is diktálnak valójában ebben az országban?! Például kik adják az utasításokat választott vezetőinknek? Milyen szerverekre játsszák át adatainkat? Honnan érkeznek a "tanácsok" milliónyi kérdésben? És bizonyos kor felett ez már olyan "déja vu" érzés, mert mintha lett volna már olyan, hogy a nagy keleti testvér fővárosából érkeztek volna parancsok. Diktáltak akkoriban is.  

Mert eddigi történelmünkben valakiknek mindig kellett nekünk diktálnia. Megszoktuk. Talán már igényeljük is. Ha ma az egyik politikai oldal azzal jön, hogy egy nagy amerikai párt és egy magyar származású amerikai milliárdos befolyásolja az itt zajló folyamatokat, egy korábbi elnök-dinasztia vagyonát is felhasználva, akkor hajlamosak vagyunk elhinni ezt, miközben azt is egyre egyértelműbben vesszük tudomásul, hogy közben valószínűleg egy másik, sokkal közelebbi nagyhatalom tartja markában vezetőinket. Ez a nagyobb "gáz" és ami azt illeti ez a sokkal rémisztőbb eshetőség is. Szuverenitás? ... Hol van az már. 

 

***

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulonvelemenyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7912417665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.11. 19:50:48

Ezt a posztot tutira nem engedik megjelentetni!

Nemfajtalan srác 2017.04.12. 22:13:03

"az ellenzékiek meg a keletről jövő (egyébként nagyon is reális) veszélyre hívják fel a figyelmet."

Milyen reális veszélyre? Megszállnak újra a románok?

Nemfajtalan srác 2017.04.12. 22:16:55

"Például kik adják az utasításokat választott vezetőinknek? "

Nem kell sokat töprengeni, elég ha beleolvasol a mai hírekbe:
444.hu/2017/04/12/az-usa-a-lex-ceu-felfuggesztesere-szolitotta-fel-magyarorszagot

DICKtátor (törölt) 2017.04.12. 22:21:51

A szuverenitásunk is csak egy áru, annak adjuk el, aki többet fizet érte. De mivel mi csórók vagyunk, esélyünk sincs megfizetni az árát, ezért exportáljuk...az exportőr az általunk megválasztott mindenkori rablómaffia.

De a kezesek azért mindig mi maradunk...

ostvan1 2017.04.12. 22:38:28

A minden (vagy legtöbb) tekintetben szuverén ismerőseim - kivétel nélkül - hajléktalanok. Tehát kívül állnak a társadalom normáin.
Azok az ismerőseim, akik sikeresek - kivétel nélkül - jól alkalmazkodnak a környezetükhöz, együttműködnek a szomszédaikkal, üzletfeleikkel, barátaikkal. Ennek során megértik a partnerekre vonatkozó szabályokat (nem kérnek tőlük olyat, ami azoknak nehézséget okozna), sokszor kötnek kompromisszumos egyezségeket, szavahihetőnek tartják őket a barátaik-üzletfeleik és a rájuk vonatkozó szabályokat nem korlátként, hanem lehetőségként kezelik. És nem beszélnek arról, hogy már megint korlátozná valaki a szuverénitásukat, mert mert nekik jutott bőven.

Nemfajtalan srác 2017.04.12. 22:59:44

@ostvan1:
Az én ismerőseim közül az lett igazán gazdag, aki kőkeményen kiverekedte magának, senkit sem kímélve. Nem tartom példának őket, csak az igazság kedvéért

Ha az egyes országokra vetíted, akkor is hasonló a tanulság. A szlovákok és a lengyelek a kenyértörésig elvitték az EU-val szemben a nemzeti érdekeik védelmét, miközben mi voltunk a bezzegország. Emiatt is kerültünk sokkal kedvezőtlenebb pozícióba, és úgy 2005 óta messze elhúztak tőlünk

morph on deer 2017.04.12. 23:15:06

Hát arra nézve, hogy az ország mennyire "szuverén" az ország, nem mernék találgatásokba bocsájtkozni, de arra nézve, hogy az ország miniszterelnöke mint putyini marionett funkcionál semmiféle kétségem nincs!

Az a tény, hogy egy hajdan jobb sorsra érdemes, progresszív gondolkodású, liberális demokrata, vehemensen oroszellenes (ne gyere elő a 'szovjet' dumával, mert a névnek semmi jelentősége!) személyből sikerült egy odaadó Putyinhű cselédet kifejleszteni, szerintem önmagáért beszél!

Erre logikusan csak két válasz létezik: vagy teljesen egyetért azzal, hogy Magyarország újra orosz gyarmat legyen, és ő mint helytartó ennek a haszonélvezője, - vagy Vlagyimírnak van lehetősége csavarni pár menetet viktorka golyóin, és "hős vezérünk" lement pincsibe, - mert nem volt más választása - és vitte az országot magával!

Ha így, ha úgy - hogy tetszik?

Nem kéne szólni végre, hogy mi magyarok vagyunk, köszönjük szépen, de nem akarunk már megint valakinek a szolgái lenni?!
Ráadásul "önként"!!

Vagy csak azért, mert egy dörzsölt kókler elad bennünket, kényére-kedvére, mert mi bénák vagyunk, és hagyjuk..?
Elhisszük, hogy "szuverén nemzeti" érdekünk, hogy Moszkva alárendeltjei legyünk?

Hát milyen hülyének kell ehhez lenni, de tényleg?

Mielőtt bárki belemenne, hogy bezzeg "Brüsszel" - időben szólok, hogy ott 'résztulajdonosok' vagyunk, nem cselédek!

Orbán pedig mindeddig részt vett minden döntésben, és láss csodát: hősiesen megszavazott mindent!
Még azt is, amiről azt hazudta, hogy ő bizony "vétózott"! Majdnem...

Meddig hagyjuk még, hogy egy ilyen - vagy bármilyen - személy szabad prédának tekintsen minket, és alattvalójaként kezeljen bennünket, és a tulajdonsként bánjon az országgal?

Tényleg csak "szolganép" vagyunk, szabad akarat nélkül?

És ami teljesen abszurd: ő a mi "szolgálatunkra" hivatott! Az a dolga, azért fizetjük!
Ehelyett tényleg mi akarjuk szolgálni a kiérdemesült felcsúti futbalistát és gazdáját a nyugállományba vonult KGB tisztet?

Ez lenne ma a MAGYAR?

morph on deer 2017.04.12. 23:32:30

@ostvan1:
"A minden (vagy legtöbb) tekintetben szuverén ismerőseim - kivétel nélkül - hajléktalanok. Tehát kívül állnak a társadalom normáin."

Aztán van olyan is, hogy valaki csak a saját teljesítményének köszönheti a "szuverenitását", amelyik istenigazából teljesen független a regnáló hatalomtól, bármely színű legyen is az.

Véleményem szerint egyébként a személyes integritás - talán - még ennél is fontosabb, ugyanis lényegében csak annak megléte esetén tudsz viszonyulni a 'szuverenitáshoz' is, ha van egy tiszta és szabadon kialakított önképed.
Mondom: véleményem szerint!

Aztán vannak olyanok is, akik valóban függenek a "vezetők" véleményétől, akik szivesen átadják a döntés felelősségét másnak, akik boldogan teljesítik a kapott feladatokat, mert az nem igényel önállóságot, stb., - mintegy kétmillióan!

Legalább is annyi a dokumentált fideszes szavazó.
De mit csinál eközben a másik nyolcmillió?

morph on deer 2017.04.12. 23:34:09

@Fortress:
Kösz, sokat jelent - és most kivételesen nem hülyéskedek ;)

DICKtátor (törölt) 2017.04.12. 23:44:10

@ostvan1: mondjuk az állami szuverenitás meg egy személy függetlensége azért egymást nem fedő fogalmak (figyelemmel arra is, hogy utóbbival ellentétben az előbbi egy terminus technicus, jogi terminológia).

Igaz, azt sem teljesen értem, hogy egy, a környezetéhez jól alkalmazkodni képes személy, miért ne lehetne független, miért ne dönthetne önállóan? Miért zárná ki a másokhoz való alkalmazkodás azt, hogy befolyásmentesen, kényszer nélkül hozzon meg egy döntést? Még egy munkavállaló is - aki pedig a munkáltatója utasítása alapján jár el - önállóan hozza meg a döntést (amikor a munkaszerződést aláírja).

Éppen hogy a hajléktalan ember az, akinek semmilyen szinten nincs függetlensége, és a környezetének végtelenül ki van szolgáltatva (hiszen még saját élettere sincsen)...

Esküszöm, nem értem a párhuzamot.

Operátor 2017.04.13. 00:12:36

Nekem igazán az az ijesztő, hogy a Simicska-Orbán háború is Orbán orosz kapcsolatai miatt tört ki. Eddig Simicska a "megveszem az RTL-t a Roszatom pénzéből" ügyről beszélt, de nyilván nem ez volt az egyetlen. Tekintve, hogy ők 30 éven keresztül voltak testi-lelki jó barátok, Simicska rengeteget köszönhet Orbánnak (és fordítva) + Simicska nem Teréz Anya, hanem egy minden hájjal megkent gátlástalan üzletember azért elég sötét dolgok lehetnek a háttérben, amit még a Lajos gyomra sem bírt bevenni.

Túlélő ... 2017.04.13. 00:15:05

@Operátor: ... vagy egyszerű hatalmi harc van a dolog mögött. Simicska a pénz, Orbán a politika. Ám ha előbbi szerez magának egy pártot, könnyen változhatnak az erőviszonyok. Fő már a leves. :-)

2017.04.13. 04:11:52

Magyarország nem gyakran volt szuverén a múltban. Az se mindegy, hogy a szuverenitást elveszik vagy áruba bocsátja maga az ország.
Most egy olyan korszak van, amikor a szuverenitást maga a kormány bizniszeli el az EU és a ruszkik közt, ezt azért teheti, mert béke van, nem gáz ide is meg oda is nyalni egyet. Háborús időkben ezt nem tudná megjátszani Orbán.

Orbánnak abban teljesen igaza van, hogy szopni kell neki is, mint minden kis ország vezetőjének és mint minden jó passzív buzi tudja, hogy az aktív buzik azt értékelik jobban, aki kicsit azért húzódozik, játssza a kemény heterot, majd végül csak lehajol a szappanért vagy benyeli a faszt golyóig.
Orbán is így játszik a szuverenitással. Vonakodik, hepciáskodik, fintorog a faszra, de végül beveszi és leszopja.
Hőzöng az EU és Brüsszel ellen, de végül mindent megszavaz Magyarország az Euróoai Tanácsban. Meg is van a jutalma ennek, jön a sok EU-s pénz.
Putyinnal is hasonlóan játszmás homoerotikus viszonya van. Magyarország NATO és EU tag, nem fog Putyin kedvéért kilépni, de pont ezért Putyinnak fontos, hogy egy NATO+EU tagország vezetője nyal neki.
Egy sehova se tartozó ukrán vagy belorusz vezetőt kutyába vesz Putyin is. Orbán országa egy olyan klubban van, ami miatt az oroszoknak jól jön, hogyha nyilvánosan jóban vannak vele.

A német kancellárral is civakodik, de végül mindig a német karvalytőke érdekeinek megfelelő adó- és munkaügyi szabályokat alkotnak, mert multik nélkül éhséglázadások törnének ki, ugyanis ők termelik a GDP nagy részét.

Orbán egy politikai kurva, de jól csinálja. Gyarapodik anyagilag, a szavazók újraválasztják, se az EU, se a NATO nem veti ki magából. Kiváló politikus! Csak szar államférfi. De maffiavezérnek szuper.

sunabajnok 2017.04.13. 06:06:07

Ezt a szuverenitást több szempontból nem értem. Ha nem lenne ag eu,a fasorba se lennénk. A közös piacnak köszönhetően vannak munkahelyek. Lásd brexit. Egy kis cég tartós állami támogatás,eu forrás nélkűl képtelen bővülni,talpon maradni. Az Usa részemről egy romboló társadalom,mert bárhová beteszi a lábát,háborúval végződik.
Szóval szuverenitás ide vagy oda.... Az nem működik,hogy erősen függök más államik pénzétől,de én verem a leghangosabban az asztalt.

midnight coder 2017.04.13. 06:40:53

@sunabajnok: A gond az, hogy ez az EU egy pont olyan süllyedő hajó, mint anno a KGST volt. Záros határidőn belül bukni fog, ez nem kérdés. A kérdés az, hogy mi velük bukunk-e ? Mi mindig azért szívtuk meg a történelem folyamán, mert vagy önként, vagy kényszerből, de egy-egy oldal (és általában a vesztes) hű csatlósai voltunk.

Ezzel szemben nézd meg Svájcot. Ők voltak az egyetlen ország, akik megnyerték a második világháborút, pedig nem is vettek részt benne. Orbán nem feltétlenül a legügyesebben csinálja amit csinál, de legalább nem kötelez el minket véglegesen egyik irányba sem. A britek is jól csinálták a BRExit-tel - annak ellenére, hogy mi magyarok ezt megszívjuk, de a brit kormánynak nem is a magyarok érdekeit kell védenie, hanem a britekét. A saját szempontjukból viszont - hosszú távon - okosat léptek.

midnight coder 2017.04.13. 06:50:07

@morph on deer: "ne gyere elő a 'szovjet' dumával, mert a névnek semmi jelentősége!"

Akkoriban az orosz és a szovjet egyet jelentett, holott ez már akkor sem volt igaz - a Szovjetunióban benne voltak Pl. az ukránok is. De az átlagpolgár akkor sem az oroszokat utálta - lásd a laktanyában dekkoló kiskatonákkal üzletelő magyarokat - hanem a "progresszív" szocialista rendszert, aminek a Szovjetunió a fő zászlóshajója volt (legalábbis idehaza), és aminek az örököse ma a baloldali ellenzék, élén a volt állampárttal ami úgy jött létre, hogy az MSZMP-ből kiváltak a becsületes kommunisták, akik tényleg hittek abban, hogy amit tesznek a népért teszik, és maradtak azok a reformkommunisták, akiket csak a zsákmány érdekelt, és akik akkor már harmadik éve lopták szét az országot ellenőrizetlenül (spontán privatizáció).

Amúgy elég vicces az, amikor a balfékek attól a Putyintól rettegnek, aki az ukrán konfliktus óta lényegében nem csinál semmit, csak a saját érdekeit védi. És azt az agresszor USA-t támogatják aki sorban gyújtogatja a tüzeket a különböző országokban az olajért. És mindezért Obama még béke Nobel-díjat is kap. Kár, hogy ezt anno Hitler nem érhette meg, szerintem ő is kiérdemelte volna...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.13. 08:14:32

A lényeg: sikerülljön csökkenteni az ország nyugati függőségét.

Conchobar 2017.04.13. 08:40:06

"A legfőbb vezetők nyugat felé mutogatnak (szuverenitásunkat féltve), az ellenzékiek meg a keletről jövő (egyébként nagyon is reális) veszélyre hívják fel a figyelmet" - Nagyon reális, ugye? Mert Moszkvából mondják meg azt, hogy a CEU-törvényt felül kell vizsgálni, és nem Washingtonból? Moszkva csatlósaként mászunk bele minden szarságba Afganisztántól Irakig, ugye? Persze a kormány se mondja meg az igazat, mert a szuverenitásunkat igazából nem Brüsszelből fenyegetik, hanem onnan fenyegetik, ahonnan a brüsszeli bábokat (Junckertől Tuskig) felállítják

Különvélemény blog 2017.04.13. 09:10:39

@MaxVal BircaMan HJCD: ... és a nyugati függőség helyett jöjjön a KELETI függőség ugyebár! ... Végülis ezt már csináltuk egy ideig. Jó lesz újra? :-))

chrisred 2017.04.13. 09:12:53

@midnight coder: Sőt, egészen 2014-ig benne voltak az ukránok, mert névleg ugyan szuverén ország volt, de ugyanaz a volt szovjet, államok feletti érdekkör irányított, mint amelyiknek Putyin az egyik képviselője. Valójában az ő érdekeit védi az ukrán polgárháborúban, és az ő érdekszférájukat szeretné Magyarországra is kiterjeszteni.

morph on deer 2017.04.13. 12:33:38

@midnight coder:
"Amúgy elég vicces az, amikor a balfékek attól a Putyintól rettegnek, aki az ukrán konfliktus óta lényegében nem csinál semmit, csak a saját érdekeit védi."

Ezzel azért így több baj is van.

Én semmilyen fennhatóságot nem látok szivesen, a már egyszer megélt elvtársi változatot különösen nem.
Az a duma meg, hogy kicsi ország lévén muszáj valakihez beállni cselédnek nem más, mint bullshit!
Miért kéne már megint alárendeltségi viszonyba kerülnünk, amikor erre egyéb ésszerű geopolitikai indok jeleleg nincs is, mint a "majd ha a nyugat összeomlik..., stb." Ezt már vagy ötven éve hallom, de ahogy én elnézem, eltelik még bőven a másik ötven év is evvel az omladozással.

Nem Putyintól kell rettegni, hanem a pitiáner kis putyin-imitátortól aki jelenleg az országunk cárjaként kezd viselkedni, miközben szorgosan dolgozik az EU szétkúrásán - abban reménykedve, hogy majd ő lesz (legalább) a keleti végek dicső helytartója, és így nem csak a magyarokat lehet csontra lerabolni, hanem a V4-ek is tejelnek előbb utóbb.

Visszatérve: az EU-ban tagok vagyunk, szavunk is van - amíg a mi kis putyinutánzatunk teljesen szét nem cseszi ezt a lehetőségünket is - ráadásul már jó ideje az onnan kapott lóvéból tartjuk fenn a látszatot.

Ehhez képest orosz csatlósnak lenni mennyivel is jobb?
Tán az a mérvadó, hogy Putyin nem szól rá a kiscselédre akkor sem, ha Magyarországon statárium lesz és orbán-szentélyekben kell orbánhoz imádkozni naponta ötször, Felcsút felé fordulva?
Magyarul: az történhet, amit G.viktor akar, és sem a népnek, sem másnak nem lesz majd beleszólása - és ez kb minden, amit orosz gyarmatként remélhetünk.

De legalább az üzemanyagunk meglesz a "boldogsághoz", most már bővített kínálatként egyaránt pálinka és vodka formájában.

Nemfajtalan srác 2017.04.13. 17:47:58

@Operátor:
" elég sötét dolgok lehetnek a háttérben, amit még a (Simicska) Lajos gyomra sem bírt bevenni."

Ehhez képest a Lajos most szépen összebútorzott a Jobbikkal, akiknél az orosz szálon azért volna mit bogozni
süti beállítások módosítása