Különvélemény

Miért olyan iszonyúan gagyi az idei X-Faktor?

2017. október 15. - Túlélő ...

Nem vagyok zenész és az X-Faktor sem a kedvenc TV műsorom, de a színvonalas számokat nagyon szeretem és mindig érdekeltek a tehetséges emberek. A korábbi években csak a hajrákban figyeltem az X-Faktort és az ott felcsendülő számokat, de idén a kezdetektől nyomon követtem a műsort. Mostanra kialakult véleményem is, melyet muszáj megosztanom, annyira felháborít és idegesít, ami folyik.

Kimondom: gagyi és iszonyúan színvonaltalan az idei X-Faktor. Sajnos ez tény, habár mindenki máshogy magyarázza okait. Szerintem egyértelmű: ha gagyi a zsűri, akkor gagyi a műsor is. Márpedig soha nem volt még annyira gyenge zsűrije X-Faktor műsornak, mint az idén. Ez azért különösen fájdalmas, mert a versenyzők között kimondottan sok nagy tehetség is felbukkant, akiket aztán dühítő módon sorra ki is szórták a döntnökök. Azok a döntnökök, akik valljuk meg nagyon soványka szakmai múltat tudnak felmutatni. Ehhez jön egy nagy alapigazság is, miszerint

"... attól, hogy valaki jól énekel, vagy korábban volt egy-két slágere még közel sem biztos, hogy alkalmas zsűrinek vagy mentornak is".  

ByAlex csak az elvont (valójában stílustalan és ízléstelen) zenéket értékeli, Puskás Petinek viszont gyakorlatilag nincs ízlése, úgyhogy mindenkit jónak talál értelmes indokok nélkül is (teljes összevisszaságban), Radics Gigike pedig a maga 21 évével nulla élettapasztalattal és zéró emberismerettel tökéletes alkalmatlansággal ül a zsűri közepén (annak dacára, hogy egyébként énekesnek tehetséges). Gáspár Laci jópofa fickó, sokan szeretjük számait és az egyetlen, akinek valóban van némi érzéke az egészhez. De tegyük hozzá: IGAZI zenészekre, tapasztalt emberekre, értékes művészekre és főleg tisztelhető figurákra lenne szükség azokban a székekben, hiszen sorsokról, valódi tehetségekről döntenek.

x_faktor.jpg

Amikor a gagyi zsűri gagyi versenyzőket juttat tovább és hazaküldi például az elképesztően nagy tehetséggel megáldott Izsó Boglárkát (az egész mezőny legjobbját), vagy a zseniális éneklést bemutató Miszlai Marcit (a legnagyobb ifjú tehetséget az X-Faktor történetében) csak azért, hogy beszavazzon egy Mézes Norbertet (azt a fickót, aki női hangon énekel), vagy a tanárként reppelő (de énekelni kicsit sem tudó) Hegedűs Pétert és hajmeresztő zenéket előadó Tóth Bettinát (akinek számait kizárólag ByAlex hallgatja élvezettel) az igényesebb néző bizony felszisszen és felháborodik. Mert ezek a fickók - Alexke, Petike, illetve az egy szem leányzó: Gigike - értéktelenséget és silányságot szabadítanak az országra, miközben vérbeli tehetségeket küldenek haza, elzárva előlük az érvényesülés esélyét.

A jó zsűritag és mentor felismeri a zenei tehetségeket és saját, olykor elvont ízlésvilágát félretéve azoknak ad esélyt akik azt megérdemlik, nem pedig azoknak, akikről azt gondolja, hogy zenei világuk közel áll az ő zenei ízléséhez (ami tegyük hozzá: közelében sincs a többségi zenehallgató ízlésvilágához). ByAlex és Puskás Peti többszörösen szegték meg ezt az alapvető "elvárást": nagyon sokszor nem ismerték fel a tehetségeket és gyakran fordult elő olyan is, hogy bár érezhetően tudták ki a legjobb, mégis egyéni ízlésüknek engedve küldték haza  a tehetségesebb versenyzőket. Mi lett az eredménye? Egy gagyi műsor, hihetetlenül alacsony zenei színvonal, silány minőség.

Most persze mondhatnánk: pont egyéni ízlése miatt van ott minden zsűritag, de könyörgöm hol fair az, hogy ha valaki a 2% -ba tartozó totál alternatív zenékért rajong (like Alexke), nem méltányolja a zseniális előadókat (akik nem éppen ezt  a stílust játsszák) de beválogatja a tokától - bokáig agyontetovált alternatív előadókat és vonyítós énekeseket (mint Tóth Bettina). Én azt mondom: hallgassa őket a ByAlex null huszonnégyben ha akarja (ő dolga), de a zsűriben igenis azért ül, hogy a legjobbakat keresse (minden stílusban). Sajnos nem ezt látjuk, a műsor határtalanul gyenge.

A megoldás? Legközelebb IGAZI zsűrit állítson össze az RTL! Ennyi. A pénz biztos nem akadály és sok száz alkalmas, kiváló zenész is akadna ebben az országban, aki biztosan vállalná. Olyan is, aki nem 2-3 hallgatható slágert tud csak felmutatni, maximum pár éves zenei múlttal. Érdemes volna átgondolni. Addig marad a gagyi, minden hétvégénken (amíg dühünkben el nem kapcsoljuk a TV-t).

A bejegyzés trackback címe:

https://kulonvelemenyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3612976134

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Puskás Peti, az RTL Demcsák Zsuzsája 2017.10.16. 10:14:21

Szombat: Érdekes szombaton vagyunk túl, és holnap még hátra van a TV2 egyetlen nézett, szórakoztatónak gondolt műsora is, ám én azt nem fogom átszenvedni, éppen elég volt az RTL Klub székes ópusza, a faktoros. A zsűriben is kereshetünk X-et Az X-Fak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mizantróp. 2017.10.15. 13:44:55

Nekem már alapból ellenszenves a Márta Alex fickó is (ByeAlex), meg a Puskás Petike "művész úr" is. Mindketten nagyon nagy zenésznek hiszik magukat, miközben képtelenek észrevenni a jó énekeseket. Soha nem volt még az X-Faktor történetében ennyire amatőr zsűri. Lerontják az egészet. Hihetetlen, hogy az RTL nem tudott valódi zenészeket találni.

zuhanorepulesss 2017.10.15. 14:04:41

Ennek a műsornak egy nagy célja van. A pénzbeszedés. A reklámidőből. Ha sokat nézitek, írtok róla, olvassuk, a műsor számai jók lesznek, eléri a célját. Már a röhögős beválogató is határtalanul gyenge volt, így viszonylag hamar elengedtem az egészet. A leírtak alapján, jó döntés volt.

axolotl77 2017.10.15. 14:12:50

Őket rögtön fél perc után alkalmatlannak találták:
www.youtube.com/watch?v=FRrUeU3djXg
Még a TV-műsorba sem kerültek be. Nagyon kilógott volna a lóláb.
Kit is minősít ez akkor?

jandera 2017.10.15. 14:13:20

Szerintem a jövő évben hívják meg a zsűribe a Koncz Zsuzsit, Demjént, Fenyőt, és a Bródyt! Szerinted tovább jutna egy jelentkező is???

Túlélő ... 2017.10.15. 14:26:33

@jandera: ők igazi zenészek (Koncz Zsuzsi, Demjén, Fenyő és Bródy)

stylex450 2017.10.15. 14:39:40

Nem is szoktam nézni az x-faktort, csakis a válogatót, mert az jó móka, egyébként hiteltelen az egész műsor, beleértve már a válogató epizódokat is

Visceroid 2017.10.15. 14:47:44

A lakosság intelligenciája csökken. Erre van igény. Fejeljük meg ezt még egy Orbán-kormánnyal (meg Soros-tervvel), és megkapjuk, hogy miért is olyan szerethető, élhető és sikeres a mi kis országunk.

n3spr3ss0 2017.10.15. 15:11:41

@Visceroid: Tökéletes meglátás, egyetértek minden szavával.Nem hibáztatható az RTL-nél senki hogy ezeket a semmi embereket választotta zsűrinek, ERRE van igény.

énisfélek 2017.10.15. 15:27:06

A profit maximalizálás egyik útja a költségcsökkentés. Ha a stúdió a zsűri napidíjára sok pénzt szán, akkor Presser Gábor is lehet zsűritag, ha viszont az egészre csak filléreket szán, annyiért csak a piac sarkán kalapozó gitáros vállalja. És egy olcsó műsor szervezőit megfizetni is olcsóbb, ha azt szeretnénk, hogy a tehetséges helyett inkább a mi gyerekünk jusson tovább.

onderon 2017.10.15. 16:06:16

ByAlex, a hideg kiráz hacsak az erőltetett ötlettelen "műűűűvééész"nevét meghallom. Tipikus 6. kerületi bulinegyedben egy oszlop mögé elbújva füvet szívó, hirtelen két pultoskodás között befutott hülyegyerek. Hozzátok ide elém, akinek az az ötlet merészelt az eszébe jutni, hogy ezt a férget meghívják zsűrízni!

common 2017.10.15. 17:16:00

Gyerekek, fogy a pénz az RTL-nél. A gagyi zsűri és a gagyi műsor ennek a jele.

fénycsepp 2017.10.15. 17:30:42

Gagyi enekeskhez gagyi zsűri dukál, ennyi. Gondolom, igy is vadászni kellett a jelentkezokre, talan most utoljára.

Régen bezzeg ott volt Király L. Norbert, az igazi tehetség!

commentes nikk 2017.10.15. 19:16:01

Szerintem az is elég szánalmas, hogy valaki nem ismeri fel, hogy egy zenei tematikájú reality műsort néz, és megpróbál nagyelemzést végrehajtani egy jól láthatóan előre percre pontosan megkonstruált esztrádműsorról, kb mintha valaki komoly sportműsorként venné górcső alá az amerikai wrestlinget. Felesleges itt puffogni meg észt osztani, ez egy szórakoztató műsor, alaposan megkreált karakterekkel, műkonfliktusokkal, és azt is elárulom, hogy a zsűri pont azért van ott, ami elsőre is lejön, díszletként. Abban esetleg van igazság, hogy a színvonal gyengébb, az első pár évad után az összes ilyen tehetségkutatónak álcázott énekes showműsornál feladták a valódi énekesek utáni igényt, aminek oka egyfelől az, hogy ebben a kis országban kevés a színpadra állítható amatőr tehetség, a másik pedig, hogy olyan rabszolgaszerződéssel lehet részt venni ebben a cirkuszban, amit a jobb észbeli képességű, komolyan vehető énekesek és zenészek kinevetnek, tehát fel sem tűnnek a műsorban. Hátra kell dőlni és élvezni a mocskot, nem pedig komolyan elemezgetni ezt az eleve komolytalan szirszart.

Túlélő ... 2017.10.15. 19:50:41

@commentes nikk: ... akár igazad is lehetne (a szánalmas kifejezést külön köszi, jólesett) ... de a zsűri HAZAKÜLD a valódi tehetségeket, miközben a gagyit átengedi! EZ az ami felháborító!

killerkaller 2017.10.15. 19:53:33

@commentes nikk: Való igaz, a sliccfucktor elvesztette tehetségkutató jellegét, már ha valaha volt is. Ma már egy vásári komédiában is több spiritusz van.

Beowulf... 2017.10.15. 20:26:30

Jó reggelt... mindegyik ugyanolyan gagyi volt. De szerencsére sosem késő felébredni, neked is sikerült. :-) van még remény mindenkinek.

Túlélő ... 2017.10.15. 20:47:13

@Beowulf...: azért akadnak valóban jó énekesek is a műsorban. Ezúttal a posztban is említett két fiatalt kifejezetten sajnáltam. Hazaküldték őket, olyanok, akik egyszerűen nem érdemlik meg és nem is alkalmasak arra, hogy ott üljenek.

Kelly és a szexi dög 2017.10.15. 21:47:56

A szakemberekre költeni kellene, gondolom ennek az egész zsűrinek nem adnak annyit, mint amennyit egyedül csak a Presszer kérne...

v2peti 2017.10.15. 22:47:36

Miért nem lehetett idén is egy normális zsűri, ahol minden korosztály jelen van, a nagy öregektől a fiatalabbakig Charlie-tól Tóth Gabiig, de nem huszonéves az egész csapat? Miért? Az eddigi zsűrik is szép nézettséget hoztak az X-faktornak, akkor miért kellett ezen ennyit változtatni??? Majd lesz pofáraesés, amikor majd a kutya sem veszi majd a CD-iket, meg még a torrenteten is csak minimális lesz a letöltésük? Legyen is, és akkor talán jövőre jobb lesz a zsűri!

vmaast 2017.10.16. 00:51:54

Úgy kb commentes nikk-nél van az igazság, a többi csak felesleges picsogás.

Frick László Intézet 2017.10.16. 05:05:53

A mocsoktévék, mint a Retek Klub/ExCsiga2 stb tengernyiapróbetűs résszel sallangos szerződést íratnak alá áldozataikkal. Ezen szerződések [->Mónika Show] egyik főlényegében tájékoztatják az áldozatot, miszerint
m ű s o r
-ban fognak szerepelni, a műsorkészítőnek bármihez joga van, pl ha a műsor fantázianevében a "vetélkedő" szó szerepel, akkor is, akár a nyereményt sem kell kifizetniük, ha nem kerül adásba. A "Móniká'"-ban a storyboarder-ek a beszállított valóságot átfabrikálták, a botrányosnak szánt jeleneteket begyakoroltatták -mindenki benyalta a sót és alig páran vették észre, hogy a műverekedésekkor sokszor a "támadó" 2-3 mp-et is várt, mire a vastagtalpű műbőrcipősök elődöndödönösködtek...

Már a korai vetélkedőknél "pofára" ment a kiválasztás és a szűrés idején a "számítógép" felmérte a leendő játékosok megbuktathatóságát.

Ez a bejegyzés az un Radnai Faktor, az egyik legundorítóbb magyar televíziós producer [főműve: Barátok közt] Radnai György pocséklása.

Az Iksz Faktor züllése már akkor elkezdődött, amikor a spontán jelentkezőkre krém gyanánt egy külön halálröhej-brigád válogatta a bohócokat, ál-vagy félhülyéket és hasrepesztő ripacsokat.

Évről-évre teszkógazdaságosabb-á züllött a produkció

amit most Radnai György döfött kegyelmen. Ebben az évadban a legnyilvánvalóbban lesült: Nem a tehetség felfedezése és kinevelése az érdekes, hanem a hülyepicsának nézett nézők felháborítása. Nem volt t)ábor, nem volt mentorház (nyilván Nyál Aleksz járta ki -és ez egyetlen érdeme- hogy Biri-ben legyen a felvétel...

Ahogy abban a sajtómunkában, aminek az index is főhajtóereje, főleg az olvasók hülyéneknézése a lényeg -így aztán végül már csak a hülyék olvassák.

Sugárzik a Radnai Faktorból az a tipikus magyarkereskedelmi üzenet, ami a magyar vendéglátó- és szállodaiparból, váleményformálásból és a benzinkutakról is:

Aki olyan hülye, hogy ide begyön, az meg is érdemli, nesztek!

utóirat: nem kéne a zsűrit cseszegetni.
Puskás Peti az élőbizonyíték arra, hogy mekkora kontraszelekció termeli föl a niemand-okat a "kereskedelmitelevíziózásban". Puskás Petit az isten is pultosfiúnak teremtette egy "hétkerüleetiii" kis presszóban.

Amit a blogbejegyzés összehoirdója Radics Gigiről írt: >>Radics Gigike pedig a maga 21 évével nulla élettapasztalattal és zéró emberismerettel tökéletes alkalmatlansággal ül a zsűri közepén <<-ezt legszivesebben a bloghú, mint az index néphülyítő vállalat leánycége, vállalati küldetéstudataként a főcím alá fölírnám. Véleményem szerint Radics igazi felnőtt nő, szinte példátlan a mai 22-42 éves, önálló életvitelre alkalmatlan, leginkább otthon, a gyerekszobájában a szülei rezsiköltségén a kis jövedelmecskéjét magára áldozó picsagenerációban. Én csak példaképül ajánlanám bárki "önmagát-karrierjét" építő számára.

Nyál Alekszet én sem kedvelem -azonban nem ő tehet arról, hogy ezzel a jelegzetes Nyál-sággal lehet előre jutni a maimagyar életben.

Hanem a radnaigyörgy-ök. A "kameramögöttiek"... a valóságos belső titkosigazgatók és "főmunkatársak" "vezetőírók" és dramaturgok, bedemártonok és azurákcsabák, a létezőpénz jelentősművészei, mint Kálmán Olga is.

Azt javaslom mindenkinek: Tanulmányozzák Radnai György producer életét és életművét

különös tekintettel a szabadság téri tévéovira...

és majd jól rádübörögnek: Gyöhet itt fejlettojrópeér marketing, rencervátás, lópikiula meg csinntányér is

A Durov Kutyája Elv semmit se változik Magyarországon.

ingyenmedve.blog.hu/2008/11/29/a_durov_kutyaja_elv

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.16. 05:37:25

Ezek megrendezett műsorok, ne hidd, hogy valóság, amit látsz a képernyőn!

common 2017.10.16. 06:30:49

@n3spr3ss0: Te kezeled a kasszát?:)

Túlélő ... 2017.10.16. 07:23:30

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: szerinted a médiában van olyan, amikor a valóságot látod? Kis naiv.

csillagporszem 2017.10.16. 07:28:58

Aranyos, hogy elhiszed a zsűri választja ki a műsorba bekerülőket... :) Az rtl soha nem bíz semmit a véletlenre és mindig azt nyújtják amire a közönségnek szüksége van. Évek óta nem nézem az xfaktort, pedig régen szerettem. Olvasom mindenhol, hogy mennyire gagyi az idei x. Kívánom, hogy senki ne nézze és akkor talán átgondolja a csatorna, hogy mit is szeretnének az emberek.

gabardin 2017.10.16. 07:42:32

Csak a kicsinyítő képzőt hagytad volna el... nem lett tőle hitelesebb az írásod.
Egyébként próbáld ki, hogy becsukod a szemed és pl. Radics Gigi "értékelése" alatt Tóth Gabit képzeled oda.
Észre sem venni a különbséget...
A szerepek le vannak osztva.
Abban igazad van, hogy a zsűri egy kicsit érdesebb és hiteltelenebb az eddigieknél és ebben valóban nagy szerepe van, hogy a fenekükön ott az a bizonyos tojáshéj... :)

É2I 2017.10.16. 07:45:13

Nem hinném, hogy a kereskedelmi média elindulása után húsz évvel kell csak felébredni.
Viszont kellenek az ilyen bejegyzések is, hátha felébred közülük valaki és elkullog, vagy csak megpróbál tenni valamit a színvonaltalanság ellen. Hátha...

Ezek a műsz@rok megrendezettek, irányítottak. Többek közt ezért sem kerül be zsűrinek értékelhető szakember. Az elmúlt években jó ha egy, vagy kettő fordult meg bennük. Valódi zeneértő nem igen adja a nevét ilyesmihez, vagy ha mégis, max. egy évadra.
És nem, nem feltétlenül szakember az, aki jól tud énekelni; valaha megvették már vagy három cd-jét is.
Persze a jelenleg futó, promóciós emberkék hozzák be a nézőt, ez igaz.

Ugyanakkor ezt így kell elfogadni, nem valódi versenynek; inkább show-nak, aminek nincs valós tétje. Egyedül az a szánalmas és gyomorforgató, hogy ezekkel a jelentkezőkkel elhihetik, hogy többek lehetnek egy tucat zenésznél. Aztán vagy rájönnek mi a helyes út, vagy beleszürkülnek a "szerződéseikbe".

Valós időben nem is tudom ezt nézni és nem csak a kismillió reklámblokk miatt. Felveszem és ha úgy tartja kedvem - bele-bele tekerve - megnézem. És ha kimarad egy-egy felvétel nem dőlök a kardomba. :)

Exploiter 2017.10.16. 08:02:02

Jézusom, ennyi ökörséget. Mindegy, h ki ül ott, a tisztelt zsűri arról sem dönt, hogy milyen színű alsót vesz fel.
Egy ilyen műsor termék, amit egy nagy csapat rak össze, gondosan megtervezve.
Ha most szart látsz (régen nem volt szar?) az csak annyit jelent, h a team nem találta el a te ízlésed. A maradék egymillió hülyének meg lehet, h bejön és arra lőnek.

common 2017.10.16. 08:10:15

@Exploiter: A gondom ezzel csak az, hogy nézve más országok hasonló műsorait, a zsűri tényleg az igazi tehetségeket jutattja tovább.
Mi lehet a gond? Nálunk már nincsenek tehetségek? Ez biztosan nem igaz, hiszen a mi mentoraink teljesen nyilvánvalóan azokat küldik haza, akiknek ott lenne a helyük az élő műsorban és fordítva.
Akkor nálunk miért nem úgy működik ez az egész, mint máshol? Ki gondolja itt úgy, hogy mi erre a szemétre vagyunk vevők? Vagy tényleg ez kell a többségnek?
Én már a válogatóknál feladtam.

inebhedj - szerintem 2017.10.16. 08:15:42

@Beowulf...:
+1

A magyar könnyűzene (film, stb.) túlnyomó része hagyományosan ötlettelen, minden eredetiséget nélkülöző gagyi, telitömve mindenféle nagy öregekkel, akik letettek már valamit az asztalra és ennek hála valóban említésre méltó dolgok már alig fértek oda.

Dolgok rendje.

AdamTheTux 2017.10.16. 10:01:25

Mondjunk már egy pozitívumot is. Tegye fel a kezét, akinek feltűnt, hogy Kiss Ramóna személyében végre olyasvalaki került képernyőre, aki beszédtechnikailag alapvetően rendben van. Lehet, hogy belebakizott a műsorvezetésbe - ez egy önnálló szakma, és naivitás azt gondolni, hogy egy színésznő megoldja - de ettől függetlenül végre valaki, aki tud beszélni.

Nem rikácsol, nem fullad ki egy emelt hangerővel elmondott összetett mondat után, jó hallgatni a hangszínét, nem beszédhibás, nincs tele manírokkal. Sokkal több, legalább így beszélő arcra van szükség a képernyőn.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.10.16. 10:15:26

Régebben is elég gáz volt a zsűri. Geszti pl. egyik évben a mentorházból hazazavarta a Muri Enikőt és a Szirota Dzsenifert. Előbbi következő évben egy másik mentorral második helyezett lett, utóbbi pedig a Csillag Születik-ben lett harmadik.
Amióta énekes tehetségkutatók vannak a kereskedelmi tévékben, azóta egyetlen hiteles zsűritag volt csupán, a Presser a Megasztárban.
Egyébként a hazai zenei zsűritagok kb. ugyanolyan szintűek, mint a focimeccseken hallható "szakértők". :)

Gitram 2017.10.16. 13:08:56

Nulla a zsűri, de Kiss Ramóna is, még olvasni is alig tudta a szöveget.Kiválogatták egy -kettő kivételével a legrosszabbakat. RTL térjetek észhez.

Jerico 2017.10.24. 00:19:36

Azzal egyetértek, hogy a zsűrin sok múlik. Amellett a zeneszámokon is, melyeket a versenyzőkre kényszerítenek. Ramona meg nagyon csinos. Végre egy igazi nőt nézhetünk ebben a szerepkörben.
süti beállítások módosítása