Különvélemény

A rendszer viszonya az oktatáshoz

2017. november 12. - Túlélő ...

Érdekes a téma, bár sokan és sokat foglalkoztak már a 2010 óta nyomon követhető oktatáspolitikai rendelkezések, döntések és reformok értékeléseivel. Ha ezeket vizsgáljuk, bizonyos szempontból érthetőek az alapvető kormányzati szándékok. Szeretnék, ha sokkal több szakmunkás végezne a magyar iskolákban és kevesebb magasabb végzettségű, műveltebb, ám valójában semmihez sem értő gimnazista. És szeretnének hasznos, gyakorlati tudású állampolgárokat látni országunkban. Stimmel ez, de sajnos nagyon rövidtávú és korlátolt felfogás, hiszen nincs benne a eljövendő időkre való felkészülés, vagyis annak lehetősége, hogy művelt és jó képességük fiatalok kerüljenek a magyar munkaerő-piacra, akik egyszer továbbképezve magukat, alkalmazkodni tudjanak a nehezen megállítható technikai fejlődéshez és az új piaci igényekhez.

Nem régiben egy remek poszt jelent meg az Örülünk Vincenten, Elek Gábor matematikus (jótündér) tollából, aki ezúttal sem doktori szintű matek-tudásával (ami előtt amúgy le a kalappal), hanem remek meglátásaival világított rá arra, hogy a felsőfokú magyar tanintézetekben is egyre jellemzőbb a kormányzati történelem-látásmód terjesztése, sőt monopolizálása. A poszt élvezetes stílusban, erős szarkazmussal mutat rá arra, hogy miként töri magát egy politikai kurzus azért, hogy hiteles(nek tűnő) "szakemberekkel" bizonyítson olyan elveket, melyek saját politikai gondolkodásukat erősíti. 

Ugyanakkor az is tény, hogy a magyar oktatási struktúrát eddig egyik rendszer sem tudta megfelelően "működtetni": Fodor Gábor (1994/95) és Magyar Bálint (1996/98, majd: 2002/06) éppen úgy csak rombolt (szándékaik ellenére), mint Pokorni Zoltán (98/2001) vagy Réthelyi Miklós (2010/12) és jelenleg sem sokkal jobb a helyzet Balog Zoltán lelkész úr alatt (2012 óta). A NER egyértelműen másként értelmezi az "ideális jövőt", hiszen ebben első helyen a "szorgalmas munkások" állnak és csupán másodlagos kategóriát jelent a "kiművelt emberfők sokasága" (ahogyan Széchenyi István gróf fogalmazott). 

A cél a lelkes "végrehajtók" kitermelése, akik kritika nélkül megvalósítják a termelés céljait és bírálatoktól mentesen illeszkednek egy felsőbb szinten megtervezett - és időről időre adott politikai célok mentén újraalkotott - struktúrába. Az értelmi és értelmiségi kört csökkenteni és ellenőrizni kívánják, hogy azok elsősorban az ő rendszerük fenntartását segítsék. Ebbéli szándékuk természetesen érthető valahol, hiszen szinte minden politikai rendszer (pláne autokrácia) így működik. Már, ha hagyja a társadalom, de ezzel vissza is jutunk a dolog elejére: a művelt társadalom eszményéhez (melyből a NER megmaradása esetén semmi sem lesz). 

Nyilván egy haladó szellemű, előrelátó, felvilágosult, versenyképes és modern országvezetés ismeri a "humán tőke" fogalmát, melyet értéknek tekint és befektet abba. Ez azt jelenti, hogy tudja: egy képzett, sokoldalú, művelt és jó képességű fiatalság egy ország számára előnyt jelent. Hogy miért? Mert képesek új technológiákat elsajátítani, átképezni magukat, új szakmákat megtanulni, vagy a meglévőket magasabb szinten művelni. Így építeni tudják országunkat és részben az itt létrejövő, hazai vállalkozási szférában, részben a Magyarországon befektetni kívánó külföldi cégekben képzett munkaerőt alkotnak majd. Hogy mitől lesz ilyen egy generáció? Attól, ha színvonalas oktatásban részesül és magasabban képzett. Egyszerűbben fogalmazva: érettségizett szakmunkásból vagy technikusból lehet betanított munkás (ha éppen arra van szükség egy adott történelmi helyzetben), de betanított munkásból, akinek képzésével, fejlesztésével fiatal korában nem sokat törődtek, bajosan lesz szükséghelyzetben hirtelen jól képzett középvezető.

A jelenlegi oktatáspolitika ezt nem így látja (vagy nem törődik vele), inkább a szakmunkások képzését támogatja, de náluk a közismereti tárgyakat (pl. matematika, magyar, történelem, nyelvek) alacsony óraszámban taníttatja - és ezzel alacsony műveltségű, szűkebb látókörű, gondolkodási téren "pallérozatlan" fiatalok képzését segíti elő - csak a gyakorlati ismereteket ismerve el. Közben a továbbtanulást vagyoni kérdéssé teszik, ami a hatalmi elit "újratermelését" szolgálja. Ennek a korlátolt és rövidtávú oktatáspolitikának eredményeként versenyképtelen, rugalmatlan, rossz képességű és a nemzetközi munkaerőpiac növekvő elvárásaitól egyre messzebb kerülő, viszont "végrehajtó típusú" ifjúságot "nyer" a rendszer. Sajnos látjuk is már ennek jeleit.

Nem tudni, hogy valaha belátják e az egész célrendszer képtelenségét, de valószínűleg csak akkor várható változás, ha más kezekbe kerül az oktatás. Ez a jelenlegi helyzetet ismerve nagyon sokára várható. :-(

A bejegyzés trackback címe:

https://kulonvelemenyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr813250571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.13. 08:48:33

Marhaság..

Ez az álszent bérrettegést már Vásárhelyi Mária is megfogalmazta, mikor kifejtette hogy a történész hallgatók 80%-a antiszemita.

Holott pusztán arról van szó, hogy a történészek a hallgatók és a magyarok elsöprő többsége nem nyugszik bele, hogy bűnös nemzetként aposztrofáljanak, elnyomjanak, és erre hivatkozba megsemmisítsenek minket a ballib hazaárulók, Vásárhelyitől, Elek Gáboron keresztül a többi ballib magyarellenes görcsig.

Ogre_ 2017.11.13. 08:49:34

Jótündér vagyis Elek Gábor az Őrülünk Vincentes blogger matematikus?
Az oktatás terén gyökeres válrozásra lenne szükség. Az egész oktatáspolitika elhibázott.

Ogre_ 2017.11.13. 08:53:03

@Ballib cenzúrázók réme 25: mi a lóf*asz köze van az antiszemitizmusnak a poszthoz, te agyhalott szerencsétlen? Menj inkább vastapsot virítani a fidesz kongresszusra. Ugy hallottam nem volt elég hangos a górénak a vastaps. Fejek fognak hullani. :DD

citrix 2017.11.13. 08:58:20

A párttal, a néppel egy az utunk,
A jelszavunk munka és béke.
Mi nemzeti ifjak indulunk,
Mert bennünk apáink reménye.

Széttörte népe láncát,
S elmúlt idők homályát,
Ifjúi vére árán annyi vértanúnk,
Kövesd a példát, a párt szavát,
És győzni fogsz, te büszke ifjúság!

Hajnali friss erőben éled a hegytető fenn,
Most van csak zsendülőben népünk tavasza.
Országunk békéjét védi már,
S apái mellett küzd az ifjúság.

Nietzsche__ 2017.11.13. 09:02:33

@Capo di tutti capi: jótündér az MTA -nak dolgozik. Rengeteg matematikai témájú publikációja van. mta.hu/koztestuleti_tagok?PersonId=14765

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.13. 09:03:05

@Capo di tutti capi:

Hogyhogy mi köze van hozzá ? Hát nem olvasod a barna eső közeledtét ? A diktatúrára nácizmusra utaló jeleket ? Az antiszemitizmust ?

Ezek mind mind folymatosan akkor jelennek meg az országban, és akkor kell ezektől parancsra rettegni de nagyon mikor nem a ballib elkúrók kormányoznak.

Nietzsche__ 2017.11.13. 09:05:09

@Ballib cenzúrázók réme 25: ... marha. ... Az oktatásról szól a poszt.

Ogre_ 2017.11.13. 09:07:12

@Iván Rábaszov: hagyd rá. Ő az antiszemitázó troll. Neki mindenhová ilyeneket kell böfögni.

kunzoo 2017.11.13. 09:10:39

Aztán ha a vihar szétveri a tetőt majd befedik a diplomás tetőfedők. A kukát gimnazisták ürítik ki. Bölcsészek rakják a falat. Na persze.

Ha valaki intelligens akkor tetőfeőként is az lesz ha tuskó akkor az érettségi és a diploma sem segít rajta.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.13. 09:11:16

A poszt azt hazudja, hogy tudatosan rombolják az oktatás színvonalát.

Persze már maga a romlás sem igaz, (bérrettegés aktív része).

De önmagában a feltételezés csak nagyon beteg agyakban fogalmazódhat meg.
Összeesküvéselmélet, amit csak a mérgezett agyú liberálnácik szopnak be.

Nem beszélve a logikai ellentmondásról, ami itt található:
"Ugyanakkor az is tény, hogy a magyar oktatási struktúrát eddig egyik rendszer sem tudta megfelelően "működtetni": Fodor Gábor (1994/95) és Magyar Bálint (1996/98, majd: 2002/06) éppen úgy csak rombolt "
...

Mizantróp. 2017.11.13. 09:13:20

@Ballib cenzúrázók réme 25: mert az összeesküvés elméletek gyártása a fidesznyikektől messze áll ugyebár. Muhahaha :-))))))))))

Mizantróp. 2017.11.13. 09:14:26

@kunzoo: micsoda bölcsesség. Idióta.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.13. 09:17:59

@Mizantróp.:

Az ellenségképkeresés, és összeesküvés elméletek felállítása, szerves részét képezik a politikai kampányoknak.

A különbség, hogy van aki látja ezekről azt amik, valaki meg ezt vagy éppen azt az összeesküvést kitűzi a saját zászlajára, ordít a másik arcába, és közben azt hazudja magának is 'független vagyok'.

Mizantróp. 2017.11.13. 09:21:14

@Ballib cenzúrázók réme 25: a fidesznyikek szerves részét képezi a sok konteo. Napi hány óra rettegést irnak elő nektek a Sorostól?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.13. 09:25:31

@Mizantróp.:

Szóval te is azok közé tartozol aki a Soros Terv létezését is tagadod, holott két kattintással megtalálhatod a 2015-ös, és 2016-os tervét is.

Hogy a Facebook cenzúrázását cégei fejlesztik az is tényszerűen megtalálható..

Milyen más konteót találsz ami nemm igaz ?

Nick a banya 2017.11.13. 09:26:27

@Ballib cenzúrázók réme 25: ezt csak te gondolod. Sajnos nem hazugság.

Nick a banya 2017.11.13. 09:30:17

@Ballib cenzúrázók réme 25: persze, hogy van Soros terv, maga a bonsai-duce találta ki, hogy az egybites fidiótákkal megetesse. Sajnos qrva jól sikerült :(

Mizantróp. 2017.11.13. 09:31:01

@Ballib cenzúrázók réme 25: én ma 10-től 11-ig rettegek majd a Soros-tervtől, déltől 1-ig a nemzetközi zsidótőkétől mely hazánkra tör és 2-től 3-ig gyűlölöm majd az EU -nak dolgozó balliberális álcivileket (akik valójában Clintonéknak és Izraelnek dolgoznak)

Irbisz 2017.11.13. 09:45:11

@Ballib cenzúrázók réme 25:
mivel a fötitkár elvtárs többször kinyilvánította hogy cél az olcso munkaerö (modern berrabszolgák) biztosítása, hogy ezzel ezzel tudjunk működö tökét vonzani, és ezzel a maskor gonosznak nevezett multik kegyeit meg tudjuk tartani, valamint az egyetemi, föiskolai férőhelyek szamanak csökkentése is tény, még hozzád hasonló elvtelen fideszdroidoktol is ritka nagy hazugság, hogy ne lenne tudatos cél az oktatás minöségének rombolása.
Persze ezt igy nem mondják ki nyiltan, hiszen nem olyan ostobák mint te, de a cselekedeteik magukért beszélnek, uis. a 21. sz. tudásalapu társadalmában tömegesen szakmunkásokat képezni a már ma is elavulóban lévö ipari rendszerek szükségleteinek kielégitésére, egyenlö a tudatos rombolással.
Az járulékos haszon, hogy az igy képzett szüklátokörü, könnyebben megvezethetö ifjabb nemzedék nekik mint politikai erőnek kifejezett haszon, hiszen a fideszt már ma is a képzetlen, érettségivel sem rendelkező szavazok tartják hatalmon.
Ebből a tényből a fideszagytröszt levonta a következtetést, amit a hozzád hasonló bégetö mamelukok ugyan tagadnak, de a tény attol tény marad: a fidesznek létfontosságu érdeke minél nagyobb ostobaságban tartani a ma szavazoit, ÉS csökkenteni a képzett, tájékozott szavazoppolgárok számát a jövöben -> ha ezt elérik, akkor tényleg hatalmon maradhatnak 30 évig, mert az alulképzett, ostoba és tájékozatlan 1,5-2 millio ember mint bázisuk folyamatosan fennmarad.
Ez olyan világos mint az egyszeregy, még te is látod, csak nyilván nem ismered be hogy nyolcaltalanossal rendelkező tömegek manipulálásával épiti le a jövöt a fidesz és teszi tönkre az ország közép és hosszutávu sorsát.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.13. 09:50:42

@Irbisz:

Némileg ellentmond a hazugságodnak, hogy a fiatalok között (így egyetemisták között is) magasan vezet a Fidesz.
Éppenhogy a ballib pártok azok, akik alig-alig jelennek meg mérhetetlenek a mai egyetemisták között.
Jobbik-Fidesz csata zajlik már több mint 20 éve.

Ezt a Vásárhelyi Mária nevű hazaáruló liberálnáci is megállapította már évekkel ezelött, igaz ő íúgy fogalmazott, hogy a történészhallgatók 80%-a antiszemita.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.13. 09:54:44

@Mizantróp.:

A kérdéseim:

1. Szerinted van-e (értsd létezik-e) Soros Terv a migráció kapcsán ?

2. Sorosnak létezik-e listája megbízható Európa Uniós politikusokról ?

3. Soros és szervezetei cenzúrázzák-e a Facebookot vagy sem ?

4. Soros és szervezeti kutatják-e a közösségi médiában a pártpereferenciák manipulálhatóságát (neurális hálók) ?

Légyszi igennel vagy nemmel válaszolj, a kérdésekre, hogy tudjam teljesen, vagy csak részben vagy-e elhülyítve mesterségesen !?
Kösz.

kunzoo 2017.11.13. 09:55:57

@Mizantróp.:
Miért? Mindenki azon picsog hogy nincs szakmunkás gázszetelő villanysuerelő stb. Most meg az a baj ha képeznek ilyeneket. Egyik nap az a mantra hogy nem veszik figyelembe a piac igényeit. A piacnak erre van igénye. Nem gimnazistákra.

chrisred 2017.11.13. 09:57:19

"A háború: béke, a szabadság: szolgaság, a tudatlanság: erő." Egy igazi illibsi jelmondat.

felső határ nincs 2017.11.13. 09:58:30

szerencsere amerikaban olyan munkasokat nevel a rendszer akik lustak es nem dolgoznak csak kerdezgetnek

lipsi paradicsom, bartusnak is bejott

bruhaha

chrisred 2017.11.13. 10:05:39

@kunzoo: Nem az a baj, hogy nincsenek (mert vannak), hanem hogy nem itthon dolgoznak, mert a magyar bérszint miatt nem éri meg nekik a magyar gazdaságban értékesíteni a szakképzettségüket.

Túlélő ... 2017.11.13. 10:56:54

@kunzoo: ja, gázszerelőkkel jól áll a fidesz. (Pénztáros) Mészáros Lőrinc is milliárdos lett abból, hogy Orbán haverja lett. Tehetséges gázszerelő, na. El kell ismerni. :)))))

zdanee 2017.11.13. 11:08:17

@Ballib cenzúrázók réme 25: Különösen tetszik a klasszikus "bérrettegők" szófordulat előásása, amikor két éve milliárdok mennek el arra, hogy az emberek rettegjenek a pomogácsoktól meg a Sorostól.
Stílus: 4/10
Ferdítés: 140%
Mellébeszélés: nézd, ott mi repül?!
Nosztalgia: elmútnyócév!

.
.
.

Soros!

árnyékgyuri 2017.11.13. 11:26:36

Nem, nem, nem. Totális hazugság minden olyan poszt, amelyik a magyar oktatást ekézi. A magyar oktatásnál ár érték arányban nem sok jobbat ismerek. Mi egy 500 fős borsodi faluban lakunk, az egy főre esőnk soha sem érte el a 100 ezeret, mégis mind a három gyermekem top Budapesti egyetemen végez(get). És bárhol a világon szakmájukban el tudnak helyezkedni. A szomszéd faluból a testvérem gyermekei meg már igen tehetős emberek a világ különböző pontjain. OK. mi egy törekvő keresztyén család vagyunk. De! a magyar oktatás megadja a szegény embernek a státuszváltás lehetőségét. Ha tesz érte. Pl. USA-ban lakik egy barátom, neki nem lehet orvos a gyermekéből mert, - bár 5X annyi a jövedelme mint nekem - nincs pénze rá. Amit meg kellene csinálni, de a sok korlátolt suttyó nem meri: felszámolni a 400 fő alatti iskolákat, nagy iskolacentrumokat létrehozni fullos felszereltséggel, egy osztályban egyszerre több tanárt alkalmazni, hogy ott és akkor zárkóztassanak, fegyelmezzenek, tehetséggondozzanak stb. A mi nagy húzásunk az volt, hogy az igénytelen kóstolóvivős, korrupt falusi iskolába nem írattuk be a gyermekeinket, hanem a városban szocializálódtak: iskola, tanulás, zene, sport, művészetek stb. Ezt kjellene megadni mindenkinek, hogy amennyire csak lehet, kifuthassa magát. De leszögezem: a magyar iskolarendszer messze nem olyan ótvar, mint ahogy fikázzák. Toll ceruza, excel tábla: számold ki hol mennyiből lehet orvos, mérnök, közgazdász a gyermeked a pestiekkel egyenértékű diplomákkal.

árnyékgyuri 2017.11.13. 11:36:05

Ja és még valami az oktatás süllyedéséhez. Én diplomás vagyok, de angolul, németül csak makogok, oroszul semmi, 10 év után. Az egyetemi évfolyamtársainkkal halandzsaangollal énekeltük a popzenét, aki tudott angolul, az bent maradt az egyetemen, akkora fej volt. Ma mindenki tud. A gimiben 95% a nyelvvizsga arány.

chrisred 2017.11.13. 12:09:52

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ennél súlyosabb kritikát nehezen lehetne megfogalmazni.

zdanee 2017.11.13. 12:24:59

Ez remek, csak ti nem 2010-ben itatkoztatok be első általánosba, nektek nem etika óra volt matematika helyett és testnevelés informatika helyett. Meg is lett az eredménye. A jelen oktatáspolitika épp az általad is említett falusi iskola szintjére szeretné degradálni a többit. Mindemellett megy a gimnáziumokból szakmunkásokba való átterelés, és az egyetemek szétverése. Nektek megvan a diploma, hurrá! Az unokáknak kicsit neccesebb lesz ugyanez.

Lesz még Magyar Köztársaság 2017.11.13. 13:54:08

"Ugyanakkor az is tény, hogy a magyar oktatási struktúrát eddig egyik rendszer sem tudta megfelelően "működtetni""

Tény, hogy a hazai közoktatás színvonala nem a 2010-es kormányváltás óta hanyatlik. De az elemzésekből, és a mellékelt chartokból azt is látni, hogy 2010 óta a süllyedés meredek zuhanásba kapcsolt. Ez pedig nyilvánvalóan Orbánék bűne.

Tehát nem, hogy nem sikerült megállítaniuk a romlást: ostoba, felelőtlen és elhibádzott intézkedéseikkel, bár nagyon is tudatosan még rá is tettek tíz lapáttal.

És az sem igaz, hogy 2010 előtt nem tettek volna helyes döntések az oktatáspolitikában. Lehet vitatkozni rajta, de pl. Pokorni Zoltán minisztersége alatt hoztak döntést az egyetem-főiskolai férőhelyek számának jelentős kibővítéséről. 1999-től sokkal többen vesznek részt felsőfokú képzésben, mint előtte. Szerintem ez egy helyes döntés volt. Az viszont már egyáltalán nem, hogy saját jól felfogott érdekből a 2. és 3. Fidesz-kormányok alatt csökkentik a férőhelyek számát.

Magyar Bálint alatt is történtek előremutató lépések. Nem én, hanem oktatási szakértők mondják, hogy 2002-2003 körül a magyar köz-és felsőoktatás még a világ progresszív trendjébe illeszkedett, ahonnan XX.századi elveket követve mára kihullott onnan. Ezzel szemben, vagy inkább ezzel együtt is Magyar B. és utódja, Hiller István alatt is - ha nem is jelentős mértékben - de összességében csökkent a magyar diákok teljesítőképessége a nemzetközi felmérésekben.

2010 óta viszont a tendencia meredeken csökkenő. Hosszabb távon egyértelműen megállapítható, hogy 2010 óta sokkal rosszabb a helyzet, mint az előtt.

felső határ nincs 2017.11.13. 14:01:09

erdekes hogy a szar iskolarendszer ellenere a multik kitorik a nyakukat hogy ide johessenek, es 2x annyi melos dolgozik mint 2010ben, de nyilvan direkt a szar oktatas miatt jonnek

vagy a jo kis lipsi oktatas miatt es majd kesobb megy csodbe az orban oktatas es elmennek a bankok meg jon 23 millio roman ugzhogz tokmindegy

bruhaha lipsikek 4/5 jon

Lesz még Magyar Köztársaság 2017.11.13. 14:02:35

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Most sokkal rosszabb mutatókkal, számadatokkal rendelkezik, mint 2010 előtt.

felső határ nincs 2017.11.13. 14:34:44

@Republic Forever!: nincs olyan szamadat amiben orban magzarorszaga ne vagna haza a lippsi allamot

sas70 2017.11.13. 15:55:36

A rendszer viszonyát az oktatáshoz tökéletesen mutatja, hogy az "elit" hol taníttatja a gyerekeit!

Irbisz 2017.11.14. 09:05:49

@felső határ nincs:
ilyen az igazi fidesznyik, ha nyer orban es a fideszke, leszarja hogy ezzel elassak es ellehetetlenitik a nemzet jövöjet.
te is csak egy szaros orbanista vagy, nem felelös magyar ember, mert neked orban es a fidesz a mindened, nem a magyarsag közep,- es hosszutavu erdeke.
az a baj hogy tul sok ilyen fanatikus es ostoba gyöker van a fidesz taboraban, akiknek fontosabb a nagy kormanyos hatalma, mint az orszag es a nemzet erdeke.
süti beállítások módosítása