Különvélemény

Nihilizmus kontra hit

2017. március 18. - Túlélő ...

Ha van olyasmi, ami csakis saját belső ügyünk, és amivel senkinek sem árthatunk, akkor az a hit. Lehet sokféle megnyilvánulása: hit Istenben, hit önmagunkban, hit egyéb felsőbb erőben, hit Buddhában, hit a transzcendens erőkben, … hit bármiben. A lényeg a megnyugvás, a kiegyensúlyozottság, egy másik erő (felsőbb hatalom) elfogadása, önzetlen tisztelete, szabályainak betartása, lényének szeretete, mely visszacsatolva jobb és lélekben erősebb emberré tehet bennünket.

A vallásos emberek – ha őszintén és belülről jön meggyőződésük – harmonikusabb életre képesek, csakúgy mint azok, akik  hinni tudnak bármiben is. Ugyanakkor ott vannak az ateisták, nihilisták és humanisták, akik bizony másik úton járnak. Az ateisták éppen Isten tagadásában „hisznek”, a humanisták a kézzel fogható tudományban és az emberi tudás, logika, kézzelfoghatóság erejében hisznek, a nihilisták viszont az égvilágon semmiben sem. Ők a kakukktojások ebben a sorban.

A nihilizmus „atyja” Friedrich Nietzsche (1844-1900) sokoldalú, művelt, kivételesen tehetséges, ugyanakkor boldogtalan ember volt. Szembeszállt a vallással, a konvenciókkal, a hagyományos értékekkel és mindennel, ami a hithez kötődik. Szomorúan, hosszan betegeskedve, magányosan, édesanyja ápolására szorulva halt meg. Talán kicsit példája is mutatja: a nihilizmus sok mindent adhat, de kiegyensúlyozott boldog életet aligha.

kulonvelemeny_nietzsche.jpg

Friedrich Nietzsche

Ugyanakkor nagyon sokat félreértik a nihilizmus lényegét (különösen a politikai ideológiák jobboldali - konzervatív felfogású irányzataiban). Valamiféle Isten-gyűlölő, a valódi értékekből, a tiszteletből, az erkölcsből és a vallásból gúnyt űző, torz felfogásrendszernek gondolják, mely csakis a becstelen, semmirekellő emberek sajátja lehet. Tévednek. A nihilisták valóban elvetnek sok olyasmit, ami másoknak a legfőbb értékeket jelenti, ugyanakkor mégis csak hisznek valamiben: a kételkedés és "kétségbevonás" szabadságában. Ezek pedig fontos dolgok különösen mai világunkban, ahol a megtévesztés, képmutatás és a manipulálás ezernyi formában ömlik ránk a média, a politika, és például az üzleti élet színterein. Ha másért nem is, a kétkedés szokásának "érvényben tartásáért" igenis létjogosultsága van még ennek a depressziós, negatív irányzatnak is korunk színes filozófiai palettáján.  

Dubitando ad veritatem pervenimus

... mondták a rómaiak már kétezer évvel Nietzsche előtt. (Kételkedve jutunk el az igazságra.Zárásul én mégis azt a különvéleményt fogalmaznám meg, hogy amire ma szükségünk van - például itt, Magyarországon - az a pozitív gondolkodás, a bizalom, a megértés, a hit (legyen annak tárgya bármi is) és a szeretet érzése. Bármennyire is nagy szavaknak tűnnek és bármennyire is nehéz is gyakorolni mindezeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulonvelemenyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3412348137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sprickoló Tömegek 2017.03.23. 23:11:58

A kételkedés hinni abban, hogy jól értettük a másik mondandóját, és hinni egy igazság-mércében, amit nem ér el. :)

A nihilizmus meg hinni abban, hogy az objektív értelmesség tagadása egy objektíve értelmes álláspont.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.03.31. 22:35:15

nihilizmus = hit nélküliség és a hagyományos értékek relativizálása

Túlélő ... 2017.03.31. 22:36:48

@Rebel Alliance: igen, nagyon leegyszerűsítve és kiegészítve az örök kétkedéssel.

Fortress 2017.07.28. 17:30:19

A nihilizmus fogalmát valóban sokan nem értik manapság.

Túlélő ... 2017.07.28. 17:34:10

@Fortress: Igen és egyértelműen negatív mellékzöngével ruházzák fel, pedig ez is csak egy filozófiai irányzat.

Fortress 2017.07.28. 17:36:38

@Túlélő ...: a kételkedés és antiautokrácia irányzata.

Túlélő ... 2017.07.28. 17:37:30

@Fortress: igen :-) "ANTI-AUTOKRÁCIA" -- ez tetszik!
süti beállítások módosítása