Különvélemény

Mennyire tiszták a foci vb meccsei?

2018. július 02. - Túlélő ...

Már önmagában a kérdés is furcsa ha meggondoljuk, hiszen mégis csak egy világversenyről van szó, melyet a Föld szinte valamennyi országa figyelemmel kísér és amelyet az egyik legnagyobb nemzetközi szervezet, a FIFA felügyel. Mi kell tehát ahhoz, hogy mégis sokakban felmerüljön a gyanú arra vonatkozóan, hogy a mérkőzések nem tiszták? 

foci_vb_2018.jpg

A válasz három dolog: egyrészt mert a futball sajnos eleve a bundák világa (ennek bizonyításába nem mennék most bele), másrészt mert a vb -t szervező Oroszországtól és főleg annak (18 éve) teljhatalmú urától, Vlagyimir Putyintól egyáltalán nem áll messze a sportszerűtlen eszközök alkalmazása (néhány politikai vetélytársától is alvilági eszközökkel szabadult meg), végül harmadrészt: nagyon furcsa eredmények születnek a vb -n.

A legutóbbit illetően említeném: Irán és Dél-Korea fantasztikus szereplését, a nagy csapatok: Németország, Argentina, Portugália, Spanyolország kiesését és persze a világranglista 70 (!) Oroszország feltűnően nagy sikereit! Igen, jól olvasta a kedves látogató: Putyin országa a FIFA listáján utánunk következik (Magyarország az 51. helyen szerepel, Oroszország pedig a 70. pozícióban van). HETVENEDIK! És most hazaküldték a 2010-es világbajnok (és háromszoros Európa-bajnok) spanyolokat. Így elő hallásra az ember hajlamos rávágni: "ha ez nem Putyin műve, akkor semmi". De ha higgadtabbak maradunk, akkor mint mindenre az életben, erre is bizonyítékokat várunk. Azok viszont sajnos egyelőre nincsenek. És ami azt illeti arra lehet tippelni, hogy nem is lesznek. Hogy miért? Mert ahhoz túl jól kitalált az egész rendszer.

Egy kis anyagi támogatás itt, egy kis ajándék ott - persze ismeretlenektől - és máris egyértelművé válik. hogy mit is kell tennie egy-egy játékosnak. Biztos nem mindenkinek, de a fontosaknak valószínűleg. Innentől pedig kábé úgy alakulnak a dolgok, ahogyan a pénzek forrásai szeretnék és ahogyan azt elvárják. Nyilván még így sem 100% minden, mert ott vannak a lefizetetlen szereplők, akik kiszámíthatatlanok, ott van a véletlenek lehetősége és vagy ezernyi közebjöhető tényező, ... DE ... akkor is nagyobb esély van egy bizonyos forgatókönyv megvalósulására, mint a tiszta küzdelemre.

Mert ki tudja mi lett volna egy tiszta meccs eredménye Németország és Dél-Korea közt, vagy Spanyolország és Oroszország viadalában. Ez a disznóság, mert ezt lehet, hogy soha nem tudjuk meg. És ez az, amiért szemétség az egész. Hofi Géza mondta egyszer: "a korrupció az, amiből kihagynak", ami erre a jelenlegi helyzetre alkalmazva, így hangozna: "csalás az, amivel mindenki jól jár" -- aki fizet, az megkapja a presztizs-győzelmet, akinek fizetnek, az meg a pénzt -- de mit kapunk mi, nézők? Hamis élményeket és hazugságot. Vagyis nem mindenki jár jól, mi egyszerű nézők biztosan nem.

Végül tegyük hozzá: talán paranoia az egész; talán képzelgés és összeesküvés-elmélet, vagy kitaláció, esetleg rosszindulatú és felesleges szócséplés. Mégis sokan akadnak, akikben felmerül. És ez már önmagában is szomorú, mert ilyen világot élünk. Olyat, amelyikben nehéz hinni a saját szemünknek és a józan észnek ellentmondó történéseknek. Nehéz elhinni, hogy egy mindenre képes orosz vezető, akinek ellenfelei sorra tűntek el az élők sorából és aki eddig mindent elért, amit csak akart, éppen egy hazája számára fontos (és önmaga előtt presztizsként kezelt) sportrendezvényt ne tudna (és akarna) manipulálni. De nyilván persze nem tudhatjuk, lehet ez az egész gyanú csupán egy szimpla különvélemény. A vb folytatásának eseményei eldöntik. Most pedig nézzük TE mit gondolsz minderről:

 ***

A kommentelés a mai napon (július 2-án) a blog.hu rendszerhibája miatt sajnos nem működik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulonvelemenyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3414087003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.07.02. 05:44:50

Az orosz-spanyolt nem láttam, csak olvastam hogy a spanyolok valahogy nem brillíroztak. Akkor nekem is ez jutott eszembe, illetve még a Szu elleni mexikói csúfos foci VB vereségünk (valami szerrel letompították a focistáinkat a kágébések). :-( Szóval lehet hogy csak véletlen, de ha tovább folytatódik a sok véletlen az lesz csak az árulkodó igazán!
süti beállítások módosítása