Különvélemény

Azok a fránya önkényuralmi jelképek

2017. március 23. - Túlélő ...

Sok baj van jelen korunkban az önkényuralmi jelképekkel: leginkább a szvasztikával (horogkereszttel) és az ötágú vörös csillaggal. Ezek a szimbólumok élénk vitákat generálnak média szerte, ami arra utal, hogy a múlt feldolgozatlansága sajnos élő probléma Magyarországon ma is. Korábban és időről időre felmerülve ugyancsak voltak/vannak problémák az SS jelvényekkel, nyilaskeresztekkel a sarló-kalapács megjelenítésekkel és folytathatnánk a sort. Sőt, volt eset, amikor országgyűlési képviselőjelölt testén díszelgő állítólagos (nem bizonyított) náci jelmondat keltett nagy felzúdulást. Aztán sokakban az Árpád-sávok is gyakran "alliterálnak" nyilas behatásra, amikor rendezvényeken felbukkannak különböző zászlókon, pólókon a tömegben. Legújabban az Identitesz elnevezésű, konzervatív fiatalok által alapított párt jelvénye, a babérlevelek közt felfelé mutató nyíl keltett feltűnést a szervezet bemutatkozó - népszerűsítő videóján.

voros_csillag.JPG

A Heineken állítólag fellépett Romániában a nagyon magyar és nagyon székely (valójában nagyrészt külföldi, többek közt holland kézben lévő) Csíki sör névhasználata ellen, ami aztán óriási politikai cunamit indított el Magyarországon. Sokan úgy vélték - részben a profi politikusok, részben az átlagpolgárok között is - hogy a Heineken magyar-ellenes tettével megsértette népünket. Ezért pedig vissza kell(ene) vágnunk, (mégpedig keményen). Ennek az "ellentámadásnak" pedig része lett, hogy belekötöttünk a Heinekenbe és kifogásoltuk vörös csillagukat (melyet egyébként 1889 óta használnak).

Az ötágú vörös csillag 1918 óta a kommunizmus szimbóluma. Tény, hogy egy olyan ideológiát jelenít meg, melynek nevében világszerte 100 millió embert öltek meg. Pontosan megnézve a számokat: 65 millióan Kínában, 20 millióan a Szovjetunióban, 7 millióan egyéb ázsiai országokban (Vietnam, Kambodzsa, Észak-Korea, Afganisztán), 2 millióan Afrikában, 0,2 millióan Latin-Amerikában és 1 millióan Kelet-Európában estek áldozatául a kommunista üldöztetéseknek. (Adatok forrása: Stéphane Courtois: Le Livre noir du communisme.)

A vörös csillaggal ellátott jelvények zászlók "árnyékában" működtek a politikai rendőrségek is, nálunk az ÁVO és ÁVH, Romániában a Securitate, az oroszoknál a KGB, a kelet-németeknél a Stasi. Ezek a kommunista szervezetek az ötvenes években egész népeket terrorizáltak. Voltak munkatáboraik (nálunk Recsk, a Szovjetunióban a GULAG rendszer), voltak vallató helyiségeik és voltak verőlegényeik is. A világ egyik felében évtizedeken keresztül hoztak szenvedést és elnyomást az emberek számára. Mao Ce Tung, Sztálin, Rákosi, Ceausescu és folytathatnánk a sort, tízmilliókat tettek tönkre.

 ... ugyanakkor ...

 

..mindehhez semmi köze sincs az 1863 -ban alapított holland Heineken cégnek. Ők sört gyártanak, kiváló minőségben, már idestova 150 éve. A dobozaikra 1889 óta teszik az ötágú vörös csillagot. Abban az időben döntötték ezt el PR okokból, amikor Lenin még nem foglalkozott politikával, alig 19 évesen tanulmányait folytatta (jogásznak készült) és az egész kommunista ideológia csak egy filozófiai irányzatként létezett papíron. Majdnem 30 év telt el 1918-ig, amikor a bolsevikok (kezdetben a moszkvai kommunista erők) először jelenítették meg egyenruháikon a vörös csillagokat, miközben harcoltak a fehérek, vagyis a letartóztatott cárhoz továbbra is hűséges csapatok ellen.

Persze az idők során számtalan más cég is használatban vette a vörös csillagokat (pl. San Pellegrino, Converse, Milky Way), minden esetben díszítő jelleggel és többnyire olyan környezetben (háttérrel), mely nyomokban sem utal semmiféle politikai tartalomra. Ez a motívum valóban feltűnést kelt, ami reklám szempontból kifejezetten előny.

Zárógondolatként megjegyezném: harcolhatunk a Heineken ellen, de akik számára ez a holland sörgyár, vagy Gerard Adriaan Heineken cégalapító illetve a Heineken Holding FEMSA ellenség, azoknak értelmesebb célokat és boldogabb jövőt kívánok, a napi frusztrációk és kicsinyes problémák mihamarabbi levetkőzésével. Addig is egészségükre egy jó korsó hideg Heinekennel!

 

2017.03.23.(13:00)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulonvelemenyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2212364413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csillagszemű Juhász 2017.03.23. 21:25:57

Adom, csak annyit jegyeznék meg, hogy a Heineken nem kiváló minőségű sör. :D

Sir Galahad 2017.03.23. 21:26:02

Annyit azért tegyünk hozzá, hogy a Heineken évtizedeken át nem használta a címkéin a vörös csillagot.

cardiobascuralis 2017.03.23. 21:26:14

Érdekelne, milyen lehetett egy sörösdoboz 1889-ben. Bármelyik söré.
De akár még az is, milyen volt 50 évvel később.

cardiobascuralis 2017.03.23. 21:26:23

Ja, a Heineken söre valóban egészen tűrhető. Hollandiában.
Amit Magyarországon Heineken néven árulnak, az minősíthetetlen fos, nem sör.

Persze amíg a Metróban 209 Ft a Pilsner (igaz, csak ládás kiszerelésben adják - de mindig hamarabb elfogy, mint ahogy a szavatossága lejárna), addig nem gond.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.03.27. 16:57:46

A Heineken sör a kedvencem. Iszom is egyet a kurucok egészségére!

cardiobascuralis 2017.03.27. 16:57:53

@Sir Galahad:
Most is fehér csillagot használ, csak a közepe vörös.
Régen is így volt, csak akkor nagyobb volt a fehér szegély.

Jude 2017.03.27. 16:58:03

"Sokan úgy vélték - részben a profi politikusok, részben az átlagpolgárok között is - hogy a Heineken magyar-ellenes tettével megsértette népünket."

Tehát a Heineken elkövetett egy magyar-ellenes tettet, amelyről sokan úgy vélték, megsértette vele népünket? Vagy csak egy sima tettet követett el, amelyről sokan úgy vélték, magyar-ellenes?
Eléggé félreérthető ez a mondat.
süti beállítások módosítása