Különvélemény

Az 5 legnagyobb veszély civilizációnkra

2017. november 19. - Ellenvélemény_

Kétség kívül sokkal törékenyebb civilizációs életformánk, mint hisszük és számtalan potenciális veszély fenyegeti nap mint nap. Ezek közül több is komoly realitással következhet be bármikor. Különvéleményünknek adunk tehát hangot akkor, amikor - a fenyegetettséget relativizáló hangokkal szemben - valódi katasztrófa-tényezőként említjük meg az 5 legkomolyabb veszélyforrást. Nézzük őket sorban. 

kihalas.jpg

5. Meteor vagy kisbolygó becsapódás veszélye.

Az emberiség történetében három bizonyítható módon becsapódott meteort említenék meg: az első a mai Mexikó területén, a Yucatán félszigeten 65,5 millió éve csapódott be egy 200 km átmérőjű óriási krátert és óriási pusztítást okozva a Föld állat-, és növényvilágában. Egyes tudósok szerint ez a 15 km átmérőjű (!) kisbolygónyi meteorit okozta a dinoszauruszok kihalását, hiszen elképesztő éghajlatváltozást idézett elő globálisan. A második fontos meteoritbecsapódás 80 ezer éve történt, a mai Namíbia (Afrika) területén. A ma is megtekinthető, 60 tonnás, nagyrészt vasból lévő, 3X3X1 méteres meteor darabot Hoban meteorit néven ismeri a világ.  A harmadik durva becsapódást Tunguszkai-esemény néven emlegetik. 1908 június 30 -án egy üstökös hatalmas darabja közelítette meg a Földet és Szibéria felett, 6 kilométerre a talajszinttől  felrobbant. Itt is borzalmas pusztítás történt, de szerencsére lakatlan vidéken zajlott az egész, így nem akadtak emberi áldozatok.

meteor.jpg

Azonban kiemelendő: az emberiség folyamatosan veszélynek van kitéve a világűrből, hiszen ha egyszer egy 20 km -nél nagyobb átmérőjű kisbolygóval ütközünk, kipusztulhat a Föld teljes élővilága. Kutatók és tudósok szerint ez az a kritikus méret, ami alatt egy ütközés még nem okozna végzetes változásokat, míg felette visszafordíthatatlan módon pusztulna el a földi bioszféra.

4. Atomháború veszélye.

A második globális veszélyforrás egy esetleges atomháború kialakulása, mely szintén előidézhetné az emberi faj elpusztulását. Jelenleg 9 ország rendelkezik bizonyíthatóan atomfegyverekkel: USA, Kína, Oroszország, Egyesült Királyság, Franciaország, India, Pakisztán, Izrael és Észak-Korea. Ezek együttesen akkora nukleáris arzenállal bírnak, mely egy atomháborúban bevetve lakhatatlanná tehetnék bolygónkat. Jelenleg közülük Észak-Korea a leginkább labilis ország, mely rendszeresen fenyegeti is szomszédait (főleg Dél-Koreát, Japánt és például Guam szigetét is) atomfegyverei bevetésével.

atombomba.jpg

A világ legnagyobb hatóerejű atombombája egyébként Oroszország birtokában van (Cár bomba) és 50 megatonnás. (Összehasonlításul: a hirosimai bomba 15 kilotonnás erővel robbant 1945 augusztus 6-án.)

3. Egy világjárvány veszélye.

A világtörténelemben többször bukkantak már fel olyan járványok, melyek milliókat pusztítottak el. Ilyen volt például a XIV. században a nagy pestisjárvány, mely alig hat esztendő alatt, 1347 és 1353 közt 25 millió ember ölt meg Európában. De mondhatnánk a kolerát vagy a tífuszt is, melyek szintén milliókat fenyegettek korábban és az AIDS -t mely éppen korunkban az egyik legveszélyesebb fertőző betegség.

jarvany.jpg

Ha a jövőben egy új, minden eddiginél fertőzőbb kórokozó jelenne meg bolygónkon, akkor a modernizált és felgyorsult közlekedés-hálózatnak köszönhetően akár napok alatt okozhatna globális veszélyt az emberiségre nézve. Sajnos egyáltalán nem biztos, hogy az orvostudomány képes lenne olyan gyorsan megoldást találni, amilyen gyorsan egy ilyen kórokozó pusztítana. 

2. Klímaváltozás veszélye.

Sokan csak legyintenek erre a problémára és sajnos a Donald Trump vezette  jelenlegi amerikai adminisztráció sem veszi komolyan (pénzügyi érdekei miatt), pedig hihetetlenül súlyos veszélyforrás a globális klímaváltozás lehetősége. Ha ugyanis tovább folytatódnak a jelenlegi káros folyamatok (pl. felmelegedés) és tovább olvadnak a jégsapkák illetve sivatagosodnak bolygónk termőterületei, akkor eljöhet az az idő, hogy a 7,5 milliárd földlakó nagyobbik része élelem nélkül marad.

klimavaltozas.jpg

Ez földcsuszamlásszerű folyamatokat indítana el és globális harcot az élelemért, aminek végén egész civilizációnk veszélybe kerülne. Súlyos probléma tehát, ami ellen harcot kellene indítania a G20 országoknak, az ENSZ -nek, visszaszorítva például a károsanyag kibocsátást és az üvegházhatásért felelős gázok (széndioxid, metán és dinitrogén-oxid) nagy mennyiségű megjelenését a légkörben.

1. Erőforrások kimerülése és túlnépesedés.

A Föld lakossága jelenleg 7,5 milliárd fő, de óriási tempóban növekszik, amivel viszont nem tart lépést a bolygó erőforrás-készlete. Ebből következik, hogy előbb-utóbb a legfontosabb energiahordozókból (pl. kőolaj) és legfontosabb természeti kincsekből (pl. ivóvíz sőt oxigén) kifogyhat a Föld. Természetesen az ivóvíz és a levegő a legkritikusabb tényezők, hiszen ezek nélkül nincs élet. Márpedig mindkettő folyamatosan fogy. Az oxigén újratermelésében kulcsfontosságú erdőket folyamatosan írtjuk és egyre több olyan ország akad, melynek természetes vízforrásai elapadnak az elkövetkező évtizedekben. Az első ilyen állam Jemen lesz, ahol már most látni a vízkészletek kimerülését. Ami a levegőt illeti: a belélegezhető levegő 21% -a oxigén, legalábbis így tanultuk az iskolában, ám ez a küszöbszám már jó ideje nem igaz. Még pár évszázada valóban ennyi volt, ám napjainkra ez már lecsökkent.

tulnepesedes.jpg

A megoldás az erdők megóvása, zöld-övezetek telepítése, alternatív energiák alkalmazása, ivóvíz előállító (tengervíz átalakító) berendezések megalkotása a kritikus országokban (nemzetközi összefogásban) és a túlnépesedés megoldására népességszabályozás (korszerű fogamzásgátlás, felvilágosítás).

Az öt legfontosabb veszélyforrás mellett akadnak még bőven problémák. Sokak szerint egy világűrből érkező, nálunk fejlettebb és agresszorként megjelenő idegen civilizáció is ide sorolható, ha pusztításunkra törne. De természetesen a posztunkban felsorol 5 eshetőség reálisabb fenyegetést jelentenek. Megoldásuk közös érdek lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulonvelemenyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8313311007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2017.11.20. 13:12:02

Az 1-es pontra megoldás lehet a 2.-es pont. :)

erkölcsi hulla 2017.11.20. 13:33:20

"1. Erőforrások kimerülése és túlnépesedés."

Pont, hogy most kezd megállni a túlnépesedés, mivel a fejlődő országok lassan feljetté válnak, és a modernekhez hasonlóan ott is stabilizálódik a populálció.

www.youtube.com/watch?v=QsBT5EQt348

feribácsi 2017.11.20. 14:34:39

"A túlnépesedésről rég bebizonyították, hogy még bőven nem akkora para, mint korábban gondolták, a Föld eltartóképessége ugyanis jóval komolyabb, mint azt vélték." Ezt a bizonyítást legalább idézhetnéd, mert szívesen elolvasnám. Szerintem az egyik legnagyobb és legveszélyesebb "para", mert ennek következménye lehet az első kivételével az összes többi.

Fortress_ 2017.11.20. 14:39:21

A felsoroltak közül a kisbolygó becsapódás a legnagyobb probléma, mert egy bizonyos méretű égitesttel való találkozás teljességgel kivédhetetlen. És esély is van ilyen találkozásra, hiszen rendszeresen húznak el mellettünk nagy méretű meteoritok.

erkölcsi hulla 2017.11.20. 14:42:41

@Levisomnus: És az a paradoxon hogy az összes állam erre szarik a legjobban. Inkább a migránsoktól fél mindenki mint egy meteor becsapódástól, holott az utóbbi csak szerencse kérdése, és akármikor akár egy kontintenset vagy az egész bolygót hazavághatja.
Vagyis az a probléma, amit ignorálnak, addig nem probléma, míg be nem következik. Akkor meg már tökmindegy.

Magyarország Europa jövője. 2017.11.20. 14:50:02

Ezeknel joval nagyobb veszelyt jelent, hogy a Sorostervben leirtak szerint kiakarjak irtani az europai oslakosokat.

Janos Vegetary 2017.11.20. 15:00:03

Esetleg arrol egy hivatkozas hogy merhetoen csokkent az oxigen koncentracio? Hint: nem csokkent.

Ellenvélemény_ 2017.11.20. 15:12:31

@erkölcsi hulla: ami azt illeti a migráns válság is összefügg a listában szereplők közül kettővel is: a klímaváltozással és túlnépesedéssel. Az elsivatagosodás, a termőterület-csökkenés ugyanúgy migrációt indikál, mint a túlnépesedés.

erkölcsi hulla 2017.11.20. 15:18:25

@Deep State: Csak egy példát írtam. De: már miért föggene össze a túlnépesedéssel és a klímaváltozással, hogy pármillió ember nekiáll és legyalogol párezer kilométert? Ez egyedül az olajháborúval függ össze, és a nemzetközi politikai érdekeltségekkel.
A föld viszonylatában pont semmit sem számít pármillió vagy pártízmillió ember akinek éppen gyalogolni szottyant kedve, párezek kilométerrel odébb is ugyanúgy oxigént vesznek fel, és nőket erőszakolnak, ugyanúgy mint ahonnnan eljöttek.
A mostani migránsok nem a túlnépesedés és a elsivatagosodás miatt akartak gyalogoni, hanem mert háború volt az országukban. Vagy mert az hitték hogy németországban kurva jó lesz ha túlélik a hajóutat.

Ellenvélemény_ 2017.11.20. 15:27:40

@erkölcsi hulla: nem csak a háborúk miatt történik a migráció. Afrika számtalan pontján és Bangladesben sincs háború mégis tömegével jönnek ezekről a helyekről. Sok övezetben, a migrációs kiinduló zónákban nagy a népesség, alig tudnak élelmet termelni (pl. Bangladesben, ahol kritikusan kevés a termőföld, miközben egy másfél Magyarországnyi területen 165 millió ember próbál életben maradni) Vagyis a klíma viszonyok, elsivatagosodás és túlnépesedés nagyon is fontos (ha nem a legfontosabb) okai az Európába vándorlásnak.

erkölcsi hulla 2017.11.20. 15:59:54

@Deep State: Nem vitatom hogy összefügg a migráció a klímaváltozással.
De a mostani hiszti a szír háború miatt volt, és a menedékkérők legnagyobb száma innen jött. Az afrikai bevándorlók száma töredéke az arabokénak. Az nem mérvadó hogy a pénzesebb négusok megpróbáltak valami hajón befutni görögországba, aztán vagy sikerült, vagy nem.
'Sok övezetben, a migrációs kiinduló zónákban nagy a népesség, alig tudnak élelmet termelni "
- Eddig is milliók haltak éhen afrikában és ázsiában éhínségek miatt, és mégsem kezdett el migrálni senki sem globális mértékben, de nem is tudna pl. fél afrika népessége európába jönni. Főleg mert alapból be sem engedik, erre épp a magyar kerítéses megoldás a legjobb példa. És csak szigorúbb lesz ahogy a liberális nézőpont lecserélődik.

Bélám 2017.11.20. 16:07:01

@Magyarország Europa jövője.: Ez most komoly???? Én azt hittem, hogy ezt valami hülye találta ki... :)

Ellenvélemény_ 2017.11.20. 16:21:44

@erkölcsi hulla: ennek nézz utána, mert nem jól tudod. Pont hogy a legkevesebb migráns jön ma már Szíriából. A többség afrikai területről, illetve Afganisztánból és Bangladesből érkezik, vagyis olyan helyekről, ahol nincs háború, ellenben kiemelkedően rosszak az életkörülmények.

Kelemér 2017.11.20. 16:27:41

6. fenyegetés: Fidesz-KDNP rémuralma
7. fenyegetés: agymosott genetikai hulladékok szaporodása

üdvözlettel:
Csak egy Soros bérenc

Kelemér 2017.11.20. 16:30:04

ui: Online munkalehetőség kimagasló fizetéssel rugalmas munkaidőben érdeklődni a soros@berenc.hu címen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.20. 16:36:25

"5. Meteor vagy kisbolygó becsapódás veszélye."

Már a mai technikával tökéletesen kivédhető lenne egy fenyegető kisbolygó. Persze a háborúzásra fontosabb pénzt költeni.

@Deep State:

"a termőterület-csökkenés ugyanúgy migrációt indikál, mint a túlnépesedés"

Indikál? Nem inkább indukál? :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.20. 16:37:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Kimaradt a Soros és a migránsok."

Dehogy maradt ki, épp most hoztad szóba.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.20. 16:40:31

@erkölcsi hulla:

"Inkább a migránsoktól fél mindenki mint egy meteor becsapódástól"

Lehet ám egyszerre mindkét problémával foglalkozni. Az egyik nem zárja ki a másikat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.20. 16:44:23

@Levisomnus:

"mert egy bizonyos méretű égitesttel való találkozás teljességgel kivédhetetlen."

Ha kivédhetetlen lenne, akkor fölösleges is lenne foglalkozni vele. De NEM kivédhetetlen. Persze ehhez nem hadseregekre és háborúkra kellene költeni a pénzt, hanerm űrkutatásra, rakétatechnikára. Lényegében már a mai fejlettségi szinten megvalósítható, nem is kellene hozzá túl sok kutatás. Pénz persze igen.

moonlight777 2017.11.20. 17:13:55

@erkölcsi hulla:

Afrikában egyáltalán nem úgy néz ki, hogy megáll, vagy lelassul a túlnépesedés, továbbra is ész nélkül, patkány módjára szaporodnak.... drasztikus sterilizálással lehetne csak megállítani....

FayRodisz 2017.11.20. 17:21:13

Inferno

Gyávák voltak, hogy leforgassák a könyv szerinti befejezést, pedig csak két lehetőség van. vagy ez, vagy az erőszakos szelektálás.

MEDVE1978 2017.11.20. 17:58:00

Atombomba: nem tartom reális veszélynek. Még Trump sem annyira hülye, hogy valamelyik jelentős szereplőre dobjon atomot. Ha meg csak Észak-Koreára dobja, annak nincsenek annyira durva globális kihatásai.

Járvány: az esélye mindig megvan, de igen valószínűtlen. Hogy miért? A gyorsan halálos járványok (pl: vérzéses lázak, de mondjuk madárinfluenza is) úgy jöttek létre, hogy aktívak voltak egy állati hordozóban és mutálódtak. Ezzel emberre is fertőzővé váltak úgy, hogy az emberi szervezet nem tud alkalmazkodni hozzájuk.
Ezek a járványok viszont olyan gyorsan ölnek, hogy karanténozni lehet a betegséget (pl: Afrikában). Emellett a higéniai szint is sokkal jobb, mint volt, ma már nem ott tartunk, mint a pestissel, amikor senki nem mosott kezet és ugyanabból a folyóból ittak, amibe a dolgukat végezték és a hullákat dobták.

Klímaváltozás: ez komoly gond, de a trend megfordítható és ellaposítható idővel. Majd lesznek USA és európai nagyvárosokat védő gátak, amik a tengerszint emelkedésnek ellenállnak. További élelmezési gondokat fog okozni egyes területeken. Ugyanakkor valószínűleg kezelhető technológiailag (pl: elektromos autó, megújuló energiák, nukleáris energia).

Meteor: hát igen, ez lutri és ha jön egy igazi meteor, akkor a dinók mellett majd a mi csontjainkat is megtalálhatják. Világszinten nem túl sok pénz kellene ehhez, mert több kitalált megoldás is van (űrhajóval módosítják az aszteroida pályáját, tükrökkel rávilágítanak, a legdurvább és legkevésbé hatékony az, hogy beleeresztenek egy rakétát). Pár száz milliárd dollár és ebből lehetne egy hatékony rendszer. Node világkormány nincsen, így maradnak az amcsik vagy esetleg később a kínaiak, akik erre költenek majd.

Túlnépesedés: ez függ össze a legtöbb problémával. A klímaváltozás miatt élelmezési problémákat okoz, hogy egyre több ember él, a járványok kialakulása is gyorsabban mehet (több a mutálódási lehetőség, az afrikaiak felzabálják a vadállatokat stb.).

A fejlett országokban történelmileg egyedi a probléma a gátló tényezők eltűnése miatt:
1. Nincs éhínség. Ez az egyik legrégebbi szabályozó, viszont jelenleg nem működik. Az ember humanistává vált és nem bírja elviselni, ha a másik éhen hal.
2. Nincs háború. Kisebb háborúk vannak, de nagyobbak már nem nagyon. Ez is a humanizmusra, ha úgy tetszik fejlődésre vezethető vissza. A XI. század viszonylag kegyesebb volt Európához és megnőtt a népesség száma. A következmény az lett, hogy sokan a Szent Földön keresték a szerencséjüket. Az ilyen típusú "szelepek" már eltűntek.
3. Kevesebb a betegség, nő az élettartam. Ez szintén a technikai fejlődésnek, humanizmusnak köszönhető. Afrikában megállítják az AIDS-t, a himlőt szinte teljesen kiirtották stb. Így sokkal többen élnek túl és sokkal tovább élnek.
4. A digitális forradalom miatt látni mindent. Gyakorlatilag Nigériában a napi 1 USD-ből élő néger kisgyerek is láthatja a TV-ben vagy a neten, hogy a gazdag Európában jólétben élnek az emberek.
5. A technológiai változások miatt az utazás is könnyebb. Ez a humanizmussal kombinálva azt adja ki, hogy Bangladeshből 1 év alatt még határellenőrzések és részben bebörtönzések mellett is ide tud mondjuk érni egy gazdasági menekült. Régen nem lett volna pénze lóra és minden második határon golyót eresztettek volna a fejébe, ha ilyet megpróbál.

Mindez egy stagnáló fejlett állami népességhez és egy robbanó fejlődő országokbeli népességhez vezet. Ebből előbb-utóbb nyilvánvalóan háborúk és jóléti célú vándorlás lesznek. Jelenleg ez veszélyezteti talán legjobban az Európaiak életét. (Az USA-t kevésbé, mert az túl messze van, Dél-Amerika pedig kevésbé növekszik).

Morpheus. 2017.11.20. 18:18:49

@MEDVE1978: ... na ezért kellenek az ilyen posztok, mert a hozzád hasonló félművelt, félig tájékozott emberek relativizálják a bajokat.

BéLóg 2017.11.20. 19:15:53

Trump nem "szembemegy" a klímaváltozással, ELLENBEN nem fogadja el hogy azt a CO2 kvóták ADÁSVÉTELÉVEL meg lehet oldani.
Ezen túlmenően a CO2-nek köze nincs a globális felmelegedéshez. vagy ha van, akkor szaporodik a CO2 a Vénuszon, a Marson és a Neptunuszon is, ahol durva felmelegedést mérnek a csillagászok.

Az olyan "veszélyek" amik ellen nem lehet tenni, nem veszélyek. Ilyen alapon a legnagyobb veszély hogy a fejedre esik egy tégla.
Atombombája Dél Afrikának is van, szerintem. Az atomban meg az a szép, MINDENKI tudja, hogy BÁRMIT csinálsz, az ellenfélnek BIZTOSAN marad annyi, amivel téged is hazavág. Abszolút píszméker.

A középkori pestisjárványhoz képest a spanyolnátha sokkal több embert ölt meg. Egy ilyen járványnak megvan az esélye. Gyorsan meg kell halni bele aztán jóvan.

Bangladesből meg Szomáliából meg mindenhonnan azért jönnek a menekültek, mert ők szírek. Legalábbis amikor ideérnek a határokhoz, ezen kívül kiskorúak is. Az ezerszer átkozott NGO szervezetek pontosan erre oktatják ki őket.

Jossarian 2017.11.20. 19:18:30

@MEDVE1978: tulnepesedesre megoldas (lesz) az atombomba. Kozel keletbol lesz egy leaszfaltozott parkolo es mindjart enyhul a Foldre nehezedett nyomas. A niggereket meg konnyu ott tartani ahova valok, afrikaban.

tireless treehugger 2017.11.20. 19:45:15

Butaság.

Mármint az egyetlen veszély.

Void Bunkoid 2017.11.20. 20:07:12

@Deep State: Bangladest sajnos bármennyire kőszívű vagyok, baromira nem tudom sajnálni. Oké, eljött a fehérember, infrastruktúrát hozott, meg gyógyszereket, de ha mán nem 95 százalékos a gyerekhalandósági ráta, akkor könyörgöm mi a f*sznak kell úgy szaporodni, mintha holnap kötelező faroklevágás lenne minden Csandraprastusirivannál? Csináljanak kettőt, oszt kész, most már megmarad. Sőt, így jut neki hely meg kaja is, és nem is akarnának idejönni.

Ez ugyanúgy igaz az esztelenül szaporodó afrikai országokra is.

Alapvetően a nyugati segélyszervezeteknek meg hamarabb kellett volna észbekapni, és a sok usa for africázás meg piálaföld után már akár pár évvel - akár már a 90-es évek elején - gyorsan ki kellett volna vonulni az összes éhínség meg járványok sújtotta területről. Az afrikaiak hirtelen népességrobbanását meg szépen kordában tartotta volna az éhínség, az AIDS meg saját buta, önpusztító és agresszív polgáráborúik és nem lenne túlnépesedve ma. Talán mára megtanultak volna civilizáltan élni.

efi 2017.11.20. 20:14:25

A 3-2-1 könnyedén kezelhető.
3. Még nulla orvostudománnyal is túléltünk anno többet is.
2. Ez egy nagyon lassú folyamat. Simán lehet hozzá alkalmazkodni.
1. Rengeteg alternatív energiaforrás létezik. Már ma is csak politikai akarat kérdése lenne a széles körű használatuk, a technológia adott.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.20. 23:07:46

@Void Bunkoid:

A nyugati civilizáció saját maga szaporította példátlan méretűre azt a tömeget, amely hamarosan a vesztét fogja okozni. Nem a tudásával, nem a műszaki fölényével, nem a jobb fegyvereivel, hanem a puszta szaporodásával.

Ahogy írod, azonnal ki kellene vonulni ezekből a szaporodó országokból, bár attól tartok, már késő. Minden élelmiszer- és gyógyszersegélyt megvonni, minden műszaki támogatást megtagadni, nehogy még több és jobb fegyvereket fejlesszenek ki, és minél hamarabb aknazárral, gépfegyverekkel, rakétákkal és minden elképzelhető fegyverekkel lezárni a határainkat és megvédeni magunkat. Mert ha játsszuk a jóságos szamaritánust, akkor a "védenceink" annyira túl fognak szaporodni bennünket, hogy puszta fizikai erővel legyőznek.

Kegyetlenül hangzik, elismerem, de a túlélésért vívott harc is kegyetlen. Az biztos, hogy ezek a népek nem fognak finnyáskodni, nem fognak nemzetközi joggal szarakodni, ha el kell foglalni a mi életterünket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.20. 23:27:18

www.theguardian.com/uk/2000/sep/03/race.world

Biztos ezt akarjuk?

Persze az is tanulságos, a világ lakosságának hány százaléka volt fehér 100 éve és hány százaléka fehér most.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.20. 23:40:31

De igazából még fizikai erőre sem lesz szükségük. A fentebb belinkelt cikkből:

"One demographer, who didn't want to be named for fear of being called racist, said: 'It's a matter of pure arithmetic that, if nothing else happens, non-Europeans will become a majority and whites a minority in the UK. That would probably be the first time an indigenous population has voluntarily become a minority in its historic homeland.'"

Még egyszer, kiemelve:

"non-Europeans will become a majority and whites a minority in the UK. That would probably be the first time an indigenous population has voluntarily become a minority in its historic homeland."

Vagyis [a történelem során] ez lesz az első olyan alkalom, hogy egy ország bennszülött lakossága önként kisebbséggé válik saját szülőföldjén.

Berelhetoreklamfelulet 2017.11.21. 08:42:17

@Deep State:
Talán nem kéne szaporodni mint a nyulak, miközben éheznek. Csak ugye ehhez kéne némi ész is, ami ott nincs, szal inkább a világraszarnak 10-15 kölyköt aminek a fele (szerencsére) úgyis éhen hal majd.

Berelhetoreklamfelulet 2017.11.21. 08:49:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Háborúzás nélkül nem létezne az a technológia, amivel ma könnyedén ki lehetne védeni egy kisbolygó becspodást, szal?
Sőt az űrkutatás is jelentős részben a háborúskodás mellékterméke, mint az internet is amire épp írsz, ugyan úgy ahogy a modern életben használt tárgyaid nagy része is a háború mellékterméke...

rekspeiler 2017.11.21. 10:11:35

6. Azért a világjárvány és a túlnépesedésnél van egy jóval veszélyesebb és potenciális veszély. Még pedig egy "szuper" vulkán kitörés. Ilyen pl a Yellowstone alatt lévő.
Láttuk már, hogy ezekhez képest "kicsi" vulkán kitörés milyen károkat okozhat.
535-536 környékén egy Közép-Amerikai vulkán kitörése ~10 év "telet" okozott.

7. A mai, informatikával elektronikával átszőtt civilizációnkra egy nagy napkitörés is óriási veszélyeket rejt. Talán a 30-as években volt egy viszonylag nagyobb napkitörés ami a födet is elérte és a távíró vezetékek gyakorlatilag szétégtek. Egy ilyen vagy nagyobb kitörés elég komoly károkat tudna okozni.

rekspeiler 2017.11.21. 10:13:54

+1 Közeli csillag felrobban és a gamma kitörés pont minket vesz célba. Igaz erre nagyon kicsi az esély.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.21. 13:19:07

@Berelhetoreklamfelulet:

Ez igaz, de miért is igaz? Nem azért, mert a hadiipari kutatások valami különleges eredményességgel bírnak, hanem azért, mert a hadiiparba számolatlanul dől a pénz.

Azt se feledd, hogy a háborúskodásra költött pénzek igen jelentős része nem kutatásokra, hanem a sereg fenntartására és hagyományos fegyverkezésre megy el - ez különösen jellemző az ún. fejlődő országokra, történetesen épp azokra, amelyekben amúgy éhínségek és mértéktelen túlszaporodás dúl. Ez pedig semmiféle műszaki-tudományos haladást nem indukál. Ha ezek nem fegyverkeznének, hanem kondomokra költenék ugyanazt a pénzt, akkor máris jobban állnának.

De az USA is irdatlan pénzeket költ a közel.keleti, távol-keleti és az európai jelenlétére. Ez sem indukál semmiféle műszaki fejlődést, csak pénzkiadás.

Han Solo. 2017.12.03. 01:33:47

A legnagyobb veszélyt a klímaváltozás és a túlnépesedés együttes hatása okozza.

Berelhetoreklamfelulet 2017.12.04. 13:27:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Az innováció hajtásához valami ok kell.
A háborúskodás egy tökéletes ok erre. Nyilván ha effektívebbek akarnak lenni az ellenségnél (azaz győzni akarnak), akkor fejlődniük kell.

Az, hogy néhány paraszt éhezik, mert annyi esze nincs, hogy ne szüljön 15 pulyát mikor még neki sincs ennivalója nem ok erre. Az egyéni szociális probléma, hogy az állatoknak több eszük van mint nekik(ugyanis az állatok nagy része csak akkor szaporodik ha megvannak hozzá a szükséges feltételek). Hülye volt és teleszülte a országát pulyával? Majd éhen halnak, end of story.
Viszont a hadászatban ez nem ilyen egyszerű, az ellenséget csak ütőkepés hadsereggel tudod kontrollálni.

Amúgy jelenleg elégé nagy gond az, hogy nincs megfelelő indok a fejlődésre. Manapság már nincs akkora fegyverkezés mint a hidegháború során volt, így a technológiába nem ömlik a pénz. Elméletileg a kapitalizmusban a cégeknek kéne pénzt önteniük a fejlesztésbe, hogy versenyképesebbek legyenek, de a valóság ne mezt mutatja. Ők inkább ülnek a pénzükön és felvásárolják a vetélytársaikat.

Elég csak akár az űrkutatás helyzetére nézni. A hidegháború óta kb. lofaszt sem fejlődött. Most ugyan néhány szuper gazdag cég is elkezdett beszállni, de több évtizedig gyakorlatilag szarva volt rá.

Amúgy meg a kotonokba fektetés nem oldaná meg az általad említett problémát. Régen nem is létezett koton, mégse szülték szét a fesztungot is Romában pl. Egyszerűen nekik volt eszük, míg ezeknek az "embereknek" nincs.
Meg régen nem voltak ott a gazdagabb országokból a képmutató emberek, akik "jaj szegények, milyen rossz a sorsuk segítsük rajtuk" jeligével elkezdtek javítani az életminőségen a 3. világban, ezzel megszüntetve a természetes szelekciót, ami kordában tartotta a parasztok szaporodását.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.04. 20:34:49

@Berelhetoreklamfelulet:

Igen, a te érveidben is sok igazság van, most nem részletezem, mert egyetértek velük. Ami a fegyverkezést illeti, tudom, hogy csak szép vágyálom a fegyverek nélküli fejlődés.

"Elméletileg a kapitalizmusban a cégeknek kéne pénzt önteniük a fejlesztésbe, hogy versenyképesebbek legyenek, de a valóság ne mezt mutatja. Ők inkább ülnek a pénzükön és felvásárolják a vetélytársaikat."

Igen, el olcsóbb, mint fejleszteni. A gyors fejlődés amúgy sem mindig kívánatos a cégek számára, hiszen be akarják hozni a korábbi fejlesztések költségeit. Máshol persze tolják ezerrel, pl. szórakoztató elektronika, de ott sincs komolyabb műszaki fejlődés, Pontosabban az a baj, hogy a fejlődés nem igényli az alapkutatások felpörgetését, pedig ez vinné előre a tudományt.

Az űrkutatás stagnálását én is nagyon fájlalom.

msfifa2 2017.12.04. 21:21:25

"Az űrkutatás stagnálását én is nagyon fájlalom."

Őszintén szólva én annyira nem. Tudom, közhely, de azért tényleg rengeteg - és szerintem az űrkutatásnál égetőbb - probléma áll az emberiség előtt.

El van túlozva szerintem sok szempontból az űrkutatás mint lehetőség. Pl. a Holdra szállás körül olyanokat mondtak, hogy 2000 körülre már ember lesz a Marson, azt még ma is elég messze vagyunk tőle :)

Ha már felfedezés, kezdhetnénk a Földdel, ahol az óceánok titkainak nagy része rejtve van előttünk.

Mizantróp. 2017.12.14. 16:09:32

A klímaváltozás a legnagyobb veszély életformánkra. nem veszik elég komolyan, pedig kellene!
süti beállítások módosítása